Zdaniem naukowców tłuste ryby, witamina D i warzywa mogą chronić zdrowie stawów. Czy to samo możemy powiedzieć o piwie?

Najnowsze badanie wykazało, że niskie lub umiarkowane spożycie tego alkoholu wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów.

— Przeprowadziliśmy kompleksowe badanie, które obejmuje wyniki 30 różnych wielkoskalowych obserwacji dotyczących wpływu diety na ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów — powiedziała profesor Janet Cade, epidemiolożka żywieniowa z Uniwersytetu w Leeds w Wielkiej Brytanii i współautorka badania.

— Wyniki są obiecujące — kontynuowała. — Pokazują nam, że spożywanie większych ilości pokarmów, takich jak tłuste ryby, zboża i warzywa oraz witaminy D, może zmniejszyć szanse rozwoju tego bolesnego i wyniszczającego schorzenia.

— Interesujące jest również to, że picie umiarkowanej ilości alkoholu — jednego kufla niskoprocentowego piwa lub kieliszka wina tygodniowo — może obniżyć ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów — dodała Cade.

Reumatoidalne zapalenie stawów to choroba autoimmunologiczna, która powoduje ból, obrzęk i sztywność, zwłaszcza dłoni, nadgarstków i kolan. Może również powodować problemy z równowagą i prowadzić do deformacji. Jest to jeden z wielu rodzajów zapalenia stawów, które według szacunków Centers for Disease Control and Prevention w 2023 r. dotknęły 21,2 proc. dorosłych osób w USA.

Ponieważ jest to choroba autoimmunologiczna, uważa się, że nasilenie jej objawów jest związane ze stanem zapalnym, co oznacza, że leczenie może obejmować zmianę sposobu odżywiania. Wciąż jednak nie wiadomo, w jakim stopniu występowanie stanu zapalnego wpływa na ryzyko rozwoju tego schorzenia.

— Reumatoidalne zapalenie stawów jest typową chorobą wieloczynnikową, napędzaną zarówno przez czynniki genetyczne, jak i środowiskowe — oświadczyła Yuanyuan Dong, główna autorka badania i badaczka w Leeds’ School of Food Science and Nutrition.

— Moje badania dotyczą tego, czy czynniki dietetyczne przyczyniają się do ryzyka powstania reumatoidalnego zapalenia stawów poprzez zwiększanie stanu zapalnego i wpływ na układ odpornościowy — dodała.

Naukowcy zajmujący się żywieniem odkryli, że picie jednego kufla piwa o niższej zawartości alkoholu lub kieliszka wina tygodniowo jest powiązane z obniżeniem ryzyka powstania reumatoidalnego zapalenia stawów o około 10 proc.

Jednak picie czterech kufli piwa lub trzech i pół kieliszka wina nie prowadziło do niższego ryzyka zapalenia stawów, a picie większej ilości wiązało się z wyższym ryzykiem choroby.

Ponadto, na wyniki tego typu badań mogą mieć wpływ uczestnicy, którzy unikają picia z powodu problemów zdrowotnych lub problemów z uzależnieniem.

Badanie, w którym przeanalizowano dane od prawie 3 milionów osób, w tym prawie 10 000 osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów, wykazało również, że spożywanie większej ilości tłustych ryb (takich jak łosoś lub makrela) warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych i zbóż było związane z niższym ryzykiem powstania tej choroby.

Podobny efekt miało spożywanie większej ilości witaminy D, którą można znaleźć w serze, mleku, jajach, grzybach i wzbogaconych płatkach śniadaniowych.

Naukowcy odkryli także, że osoby, które piły więcej herbaty i kawy, były nieco bardziej narażone na rozwój tego schorzenia — choć ryzyko to pozostawało niskie w przypadku obu tych napojów.

— Dalsze badania pomogą nam dokładnie określić, dlaczego te pokarmy mają taki efekt i opracować porady żywieniowe dostosowane dla osób żyjących z reumatoidalnym zapaleniem stawów i innymi chorobami autoimmunologicznymi — powiedziała Cade.

Tekst opublikowany w amerykańskim „Newsweeku”. Tytuł, lead i śródtytuły od redakcji „Newsweek Polska”.

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version