W środę GIS poinformował, że Inspekcja Weterynaryjna stwierdziła obecność bakterii Listeria monocytogenes w partii śledzia. 

Chodzi o produkt o nazwie „Śledź z porem” w opakowaniach 3000 g oraz 1000 g. Numer partii to: 27.11.2024, a termin przydatności do spożycia: 25.12.2024.

Producentem produktu jest Zakład PERŁA S.C., 80-209 Chwaszczyno, Miszewko 18, weterynaryjny numer identyfikacyjny 22051807

Partia wycofanego ze sprzedaży śledzia/GIS/

Listeria monocytogenes w partii śledzi. Produkt wycofany ze sklepów

GIS przekazał, że producent ustalił wszystkich odbiorców wskazanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu.

Proces wycofania partii z obrotu nadzorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Inspektorat podkreśla, że nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie – Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

W przypadku wystąpienia objawów choroby, należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza. 

Listerioza – objawy, przebieg, leczenie

Listerioza to choroba, która stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. 

Do zakażenia człowieka bakterią Listeria monocytogenes  dochodzi  przez spożycie skażonej żywności lub na skutek kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (np. bydła i drobiu).

Objawy listeriozy u kobiet w ciąży pojawiają się w po około trzech tygodniach i przypominają choroby grypopodobne lub związane z zapaleniem dróg moczowych. 

Zakażenie może doprowadzić do obumarcia płodu i poronień lub wrodzonej listeriozy u noworodka.

Z kolei u osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dojść do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version