W środę GIS poinformował, że Inspekcja Weterynaryjna stwierdziła obecność bakterii Listeria monocytogenes w partii śledzia.
Chodzi o produkt o nazwie „Śledź z porem” w opakowaniach 3000 g oraz 1000 g. Numer partii to: 27.11.2024, a termin przydatności do spożycia: 25.12.2024.
Producentem produktu jest Zakład PERŁA S.C., 80-209 Chwaszczyno, Miszewko 18, weterynaryjny numer identyfikacyjny 22051807
/
Listeria monocytogenes w partii śledzi. Produkt wycofany ze sklepów
GIS przekazał, że producent ustalił wszystkich odbiorców wskazanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu.
Proces wycofania partii z obrotu nadzorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Inspektorat podkreśla, że nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie – Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
W przypadku wystąpienia objawów choroby, należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza.
Listerioza – objawy, przebieg, leczenie
Listerioza to choroba, która stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.
Do zakażenia człowieka bakterią Listeria monocytogenes dochodzi przez spożycie skażonej żywności lub na skutek kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (np. bydła i drobiu).
Objawy listeriozy u kobiet w ciąży pojawiają się w po około trzech tygodniach i przypominają choroby grypopodobne lub związane z zapaleniem dróg moczowych.
Zakażenie może doprowadzić do obumarcia płodu i poronień lub wrodzonej listeriozy u noworodka.
Z kolei u osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dojść do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.