Ikea traci swoje laboratorium innowacji. To tutaj opracowano klopsiki przyszłości

0
107

Space10: laboratorium innowacyjnych pomysłów Ikei

Jednym z popularniejszych projektów laboratorium była aplikacja zakupowa na smartfona o nazwie Ikea Place, która powstała we współpracy z marką Apple w 2017 roku. Dzięki wykorzystaniu technologii rozszerzonej rzeczywistości pozwalała ona użytkownikowi zobaczyć konkretne produkty Ikei w jego własnym domu. Rok później aplikację wzbogacono o animowane instrukcje, jak złożyć dany produkt Ikei.

W 2015 roku pracownia opublikowała wyniki projektu badawczego o nazwie „Tomorrow’s Meatblalls” („Pulpeciki przyszłości), którego głównym bohaterem był pulpecik – flagowe danie Ikei. Innowacyjność produktu polegała na tym, że badacze zaproponowali kilka jego wersji na bazie takich składników jak laboratoryjnie wyhodowane mięso czy białko z insektów.

Space10 opublikowało również dwie książki: „The Ideal City” („Idealne miasto”) i „Future Food Today” („Jedzenie przyszłości dziś”). Pierwszą autorzy poświęcili zagadnieniom zrównoważonej urbanizacji, druga to książka kucharska zawierająca przepisy na innowacyjne i ekologiczne potrawy.

W 2019 roku, we współpracy z kopenhaskim studiem architektonicznym Effekt Space10 stworzyło projekt urbanistyczny „The Urban Village Project”. Była to nowatorska wizja osiedla, opierająca się na systemie subskrypcji i mająca umożliwiać lepszą integrację lokalnej społeczności.

Jednym z ostatnich projektów Space10 jest niezwykle lekka kanapa z ekologicznych materiałów, którą po złożeniu można łatwo przenieść z miejsca na miejsce, trzymając ją w ręce jak dużą teczkę. Produkt, który powstał przy użyciu sztucznej inteligencji, miał zobrazować wkład, jaki AI może wnieść do procesu projektowania.

W ramach zakończenia działalności Space10 powstała archiwalna strona laboratorium. Można na niej znaleźć informacje na temat wszystkich projektów pracowni, a także raporty z badań.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj