Prosecco może zniknąć? Producenci mówią o „koszmarnym roku”

0
83

Tegoroczne wiosna i lato były dla Włoch czasem wyjątkowo trudnym – przez kraj przetaczały się gwałtowne zjawiska pogodowe. To, jak było źle, pokazują między innymi statystyki Europejskiej Bazy Danych o Gwałtownych Zjawiskach Atmosferycznych (ESWD) – wynika z nich bowiem, że tego lata we Włoszech notowano średnio 32 ekstremalne zdarzenia pogodowe dziennie.

Liczba nawałnic, gradobić, gwałtownych ulew, trąb powietrznych, a także fal upałów wzrosła w porównaniu z zeszłym rokiem aż o 57 procent. Jednym z miejsc, które szczególnie dotknięte zostały ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi była Wenecja Euganejska – region słynący z  produkcji prosecco. Eksperci są zdania, że nie jest już źle, lecz tragicznie – ich zdaniem realna jest groźba, że znane na świecie wino musujące może wkrótce zniknąć. 

Prosecco: producenci boją się, że to wino może zniknąć

Dane włoskich badaczy, które wskazują, że zmiany klimatu mogą sprawić, iż prosecco – białe wino musujące – wkrótce może zniknąć ze sklepowych półek, są co najmniej niepokojące.

Dotąd  sytuacja wcale nie była łatwa – zmiany klimatyczne odciskały piętno na produkowanych we Włoszech winach, wpływając choćby na ich smak. Teraz warunki pogodowe sprawiają jednak, że jeszcze trudniej patrzeć w przyszłość z optymizmem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj