Z kolei w jednej z ulubionych pizzerii warszawiaków, żoliborskiej „Ciao a Tutti”, jury konkursu szczególnie polecają pizzę z czterema rodzajami pomidorów, grzybami i prosciutto. Ich zdaniem koniecznie warto spróbować też tamtejszej wersji panna cotty — tradycyjnego włoskiego deseru.
Znajdująca się przy ulicy Zielonej w Pabianicach „Zielona Górka” po raz kolejny zdobyła serca jurorów znakomitą pizzą i przekąskami, a także ciekawą selekcją piw i win. Zjemy tu również burgery z polskiej wołowiny odmiany Angus.
Jak pokazuje tegoroczne zestawienie, konkurencja na europejskiej scenie pizzy jest zażarta. W porównaniu z ubiegłorocznym zestawieniem pizzerie „Ostro.” i „Ciao a Tutti” spadły o kilka pozycji w dół, awansowała jedynie „Zielona Górka”.
Specjalne wyróżnienie otrzymała również restauracja „Mąka i Woda” z warszawskiego Żoliborza. Oprócz pizzy, lokal specjalizuje się również w produkcji własnego pieczywa i makaronów.
Najlepsza pizza w Europie: Hiszpania na czele
Tytuł najlepszej pizzerii w Europie (oczywiście z wyłączeniem lokali z Włoch) otrzymała barcelońska „Sartoria Panatieri”. Sędziowie docenili ogrom pracy, jaki wkłada się tam w produkcję pizzy, minimalistyczny wystrój oraz przyjemną atmosferę pizzerii.
W „Sartoria Panatieri” jurorzy szczególnie polecają autorską pizzę z salsą z grillowanych pomidorów, mozarellą i sosem holenderskim z bazylią. Warte uwagi są też według nich oryginalne drinki. Tuż za „Sartoria Panatieri” na podium znalazły się kopenhaska pizzeria „Bæst” i „50 Kalò” z Londynu.