Włochy? Japonia? Nie. Najlepsza restauracja na świecie mieści się w stolicy Peru

0
87

Swój debiut ma również restauracja „Kjolle”, także z Limy. Nie ma zaskoczenia, że prowadzi ją Pía León. Formuła lokalu jest podobna, jak w przypadku „Central”.

Od szeregu lat kuchnia peruwiańska to wyjątkowy fenomen na światowej scenie fine diningu. Już ponad dekadę temu jej niezwykłe bogactwo i unikatowość zachwalał kultowy hiszpański szef kuchni, Ferran Adria. Miłośnicy dobrego jedzenia i eksperci z branży gastronomii doceniają kuchnię Peru za jej oryginalność, wynikającą z bogatej historii tego kraju, a także za to, w jak udany sposób przenika się ona z kulinarnymi tradycjami z Azji, Europy czy Afryki.

Niebagatelny wpływ na rosnącą popularność kuchni peruwiańskiej mieli Japończycy, druga największa grupa etniczna Peru. Jednym z jej propagatorów jest między innymi Nobuyuki Matsuhisa, twórca sieci restauracji i hoteli „Nobu”.

W tegorocznej edycji konkursu The World’s 50 Best Restaurants swoją obecność bardzo silnie zaznaczyła również szeroko pojęta kuchnia latynoska. Aż 10 miejsc w pierwszej pięćdziesiątce okupują restauracje z południowej i środkowej Ameryki, między innymi „Quitonil” i „Pujol” z miasta Meksyk (odpowiednio na miejscu 9. i 13.), a także „A Casa do Porco” z São Paulo (na miejscu 12).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj