Grupa naukowców z Belgii bada hodowlę glonów na dużą skalę jako strategiczną rezerwę żywności przyszłości.
Pionierski projekt pilotażowy jest obecnie realizowany na morskiej farmie wiatrowej, położonej 50 kilometrów od bogatego w składniki odżywcze wybrzeża Morza Północnego kraju.
Celem jest zbadanie masowej hodowli wodorostów, zdrowego białka roślinnego przeznaczonego do spożycia przez ludzi i zwierzęta.
Według Jessiki Knoop, doktor habilitowanej w Laboratorium Badawczym Fykologii Uniwersytetu w Gandawie, które jest zaangażowane w badania, potrzeba dużo więcej wysiłku i pieniędzy na rozwijający się przemysł.
„Aby zwiększyć skalę lub pomóc w rozwoju tej branży [we need] aby ułatwić prawodawstwo, na przykład uznając wodorosty za produkt spożywczy, ale także pod względem finansowym, sektor europejski nadal potrzebuje pewnych badań, abyśmy mogli uprawiać lokalne gatunki w naszym naturalnym środowisku” – powiedziała Euronews.
Projekt o nazwie UNITED 2020 ma również zespoły w Holandii, Danii, Niemczech i Grecji.
Korzysta z inwestycji o wartości 9 milionów euro, finansowanej z programu badawczego Komisji Europejskiej „Horyzont 2020” i partnerów z sektora prywatnego.
Wykonawcy farm wiatrowych i inne przedsiębiorstwa przemysłowe są również zainteresowane przyszłym potencjałem komercyjnym branży, a nowe osiągnięcia technologiczne mogą wkrótce się pojawić, jak wyjaśnia Olivier de Clerck, szef Laboratorium Badawczego Fykologii Uniwersytetu w Gandawie.
„Jeśli hodujemy wodorosty 50 km od brzegu, warto pomyśleć o tym, jak monitorować wzrost wodorostów, więc istnieją małe start-upy, które budują roboty morskie”, powiedział de Clerck Euronews.
„Istnieje wiele start-upów i projektów badawczych, które zajmują się biorafinerią [in terms of] uzyskiwanie związków z wodorostów, które są nam naprawdę potrzebne do różnych zastosowań: żywności, [animal] pasze, kosmetyki lub farmaceutyki”.
Farmy wiatrowe są również chętnymi partnerami, ponieważ na obszarze otaczającym te platformy nie zezwala się na połowy ani żeglugę.
Hodowla wodorostów może również pomóc w rozwoju produkcji ostryg i małży, a także w odbudowie naturalnych ekosystemów. Pomaga także usuwać dwutlenek węgla z atmosfery, niezbędny w walce ze zmianami klimatycznymi.