Według nowych danych Eurostatu w 2022 r. 8,3% osób w UE nie było stać na posiłek zawierający mięso, ryby lub odpowiednik wegetariański co drugi dzień.
Wynik ten był o punkt procentowy wyższy niż rok wcześniej.
Prawie jedna piąta (19,7%) Europejczyków zagrożonych ubóstwem nie była w zeszłym roku stać na porządny posiłek, co oznacza wzrost o ponad dwa punkty procentowe w porównaniu z 2021 r.
Odsetek całkowitej populacji, której nie stać na porządny posiłek, był najwyższy w krajach Europy Wschodniej, z Rumunią (22,1%) na czele, następnie w Bułgarii (21,6%) i na Słowacji (15,8%)
Najmniejszy udział odnotowała Irlandia (1,4%), następnie Cypr (1,5%) i Luksemburg (1,8%).
Najwyższy odsetek ludności uznanej za zagrożoną ubóstwem, której nie stać na porządny posiłek, odnotowano w Bułgarii (44,6%).
W 2022 r. w UE było 95,3 mln osób zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym, co odpowiada 21,6% ludności UE.
The Wyniki zwrócić uwagę na coraz bardziej niepewną sytuację osób żyjących w ubóstwie w całym bloku.
Rosyjska inwazja na Ukrainę miała w ubiegłym roku znaczny wpływ na rynki surowców żywnościowych. Roczna inflacja w UE osiągnęła najwyższy poziom w historii, a ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły w UE średnio o 11,9%.
Ceny nadal rosły w pierwszym kwartale 2023 r.
Inflacja żywności była również napędzana przez zmniejszoną podaż produktów rolnych, takich jak pasze i nawozy. Rosja wstrzymała morski eksport produktów rolnych z Ukrainy szlakami czarnomorskimi do czasu wprowadzenia inicjatywy Black Sea Grain w lipcu 2022 r., co jeszcze bardziej pogorszyło bezpieczeństwo żywnościowe.
Zakłócenia spowodowane ekstremalnymi warunkami pogodowymi i suszą doprowadziły do niedoborów w łańcuchu rolno-spożywczym.
Stowarzyszenia konsumentów prawo że supermarkety również podbijają ceny, aby przerzucić zawyżone koszty produkcji na konsumentów.
Wiele krajów członkowskich UE odnotowało w 2022 roku rekordową liczbę osób składających wnioski do banków żywności.