Google może usunąć Twoje stare konta. Oto jak to zatrzymać

0
81

16 maja, Google ogłosiło nowe plany usuwania kont, które były nieaktywne przez dwa lata, a także kont, które zostały utworzone i nigdy nie były używane (lub były używane tylko przez krótki czas). Masz stare konto Gmail gromadzące pajęczyny lub konto Google Photos, na którym są przechowywane zdjęcia z wakacji sprzed lat? Czas zacząć rozglądać się za tymi danymi logowania. Jeśli nie logowałeś się w ciągu ostatnich dwóch lat, Twoje konto i wszystko, co się na nim znajduje, może zostać usunięte już w grudniu.

Ta zmiana ma wpływ na Kalendarz Google, Dysk, Dokumenty, Gmaila, Meet i Zdjęcia. Konta z filmami YouTube są godnym uwagi wyjątkiem od nowych zasad usuwania, podobnie jak konta z aktywnymi subskrypcjami (opłacanie rachunków liczy się jako „aktywność”). Ponadto ta zmiana dotyczy tylko osobistych kont Google, a nie profili powiązanych z firmami lub klasami. (Słyszysz to? To zbiorowy dźwięk tysięcy szefów i dyrektorów wzdychających z ulgą.)

Martwisz się, że Twoje osobiste konto Google zostanie wyparowane? Oto, jak upewnić się, że Twoje konto jest aktywne, oraz kilka szybkich wskazówek na wypadek, gdybyś zapomniał hasła.

Jak uchronić swoje konto przed usunięciem

Powstrzymanie usunięcia konta przez Google jest proste, jeśli pamiętasz hasło. Po prostu zaloguj się. To wszystko! Nie trzeba podejmować żadnych dalszych kroków. Zgodnie z wpisem na blogu Google autorstwa Ruth Kricheli, wiceprezes ds. zarządzania produktem, „jeśli ostatnio logowałeś się na swoje konto Google lub dowolną z naszych usług, Twoje konto jest uważane za aktywne i nie zostanie usunięte”. OK, dość proste.

Nie ma potrzeby wylogowywania się i ponownego logowania na konta, których używasz, aby być bezpiecznym. Ta zmiana dotyczy kont bez „aktywności”. Co to oznacza dla Google? Zasadniczo wszystko, co robisz z kontem, jest uważane za aktywność, od wyszukiwania w Google, przez czytanie wiadomości e-mail w Gmailu, po uzyskiwanie dostępu do dokumentu na Dysku Google. Celem jest poprawa ogólnego bezpieczeństwa Google poprzez usunięcie porzuconych kont, które rzadziej mają silne, unikalne hasła lub skonfigurowane uwierzytelnianie dwuskładnikowe, pisze Kricheli.

Czekaj, jakie jest moje hasło?

Ups! Nie poddawaj się jeszcze. Może zapomniałeś hasła, ale czy pamiętasz nazwę użytkownika lub numer telefonu? Przejdź tutaj, aby rozpocząć proces odzyskiwania konta dla większości kont Google i tutaj dla Gmaila.

Nadal masz problemy z dostępem do nieaktywnego konta? Zapoznaj się z tym artykułem, aby uzyskać porady zespołu Google ds. bezpieczeństwa konta na temat tego, co może się dziać z Twoim profilem, oraz kilku potencjalnych środków zaradczych. Google twierdzi, że zanim zostanie usunięte, wyśle ​​​​wiadomości na główny adres e-mail konta i adres pomocniczy. Podobnie, jeśli jesteś opiekunem czyjegoś konta, które nie ma do niego dostępu lub które zmarło i chcesz, aby zostało to upamiętnione, Google sugeruje użycie Google Takeout do pobrania danych na przechowanie lub skonfigurowanie Menedżera nieaktywnych kont aby zapewnić dostęp, aby konto mogło pozostać dostępne.

Pierwsza fala usunięć spowoduje usunięcie kont, które zostały zarejestrowane, ale później nie były używane. Kiedy rozpocznie się druga fala usuwania nieaktywnych kont? Dokładny dzień pozostaje nieznany, więc warto spróbować zalogować się, zanim nadejdzie grudzień.

Chcesz zachować stare konta Google, z których korzystasz po prostu oszczędnie po wejściu w życie nowych zasad? Spróbuj ustawić przypomnienie w kalendarzu, aby co jakiś czas logować się i klikać. Jeszcze lepiej, rozważ przechowywanie danych na dysku fizycznym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj