W 2020 roku podczas w głębi pandemii Covid-19 obawy dotyczące dostaw żywności były duże. Spowodowało to duże zmiany w sposobie produkcji niektórych rodzajów żywności: wzrosło wykorzystanie zasad rolnictwa regeneracyjnego — metod uprawy żywności, które również wspierają naturę, na przykład utrzymując zdrową i stabilną glebę, poprawiając jakość wody i powietrza oraz poprawa lokalnej różnorodności biologicznej oraz ekspansja produkcji żywności w miastach i w ich pobliżu, co prowadzi do zmniejszenia ilości odpadów.
W 2021 roku PepsiCo, Danone, Nestlé i Unilever – duże, międzynarodowe firmy z branży dóbr konsumpcyjnych szybkozbywalnych (FMCG) – ogłosiły, że wdrażają regeneracyjne praktyki rolnicze na milionach akrów gruntów rolnych. Zostało to uzupełnione rozwojem rolnictwa miejskiego, a firma Infarm zajmująca się rolnictwem wertykalnym niedawno otworzyła największą miejską farmę w Europie o powierzchni 10 000 metrów kwadratowych. Są to znaczące kroki w kierunku systemu żywnościowego, który jest odporny i lepszy dla ludzi i przyrody.
Dziś wiemy, że budowanie systemów żywnościowych odpornych na wstrząsy, takie jak pandemia, już nie wystarcza. W 2023 r. będziemy przeprojektowywać żywność, aby pomóc nam również w rozwiązywaniu palących globalnych wyzwań, w tym zmian klimatu i utraty różnorodności biologicznej.
Aby było to możliwe, cały system musi być z założenia regeneracyjny. Oznacza to, że zamiast naginać naturę do produkcji żywności, żywność musi być zaprojektowana tak, aby przyroda mogła się rozwijać. W 2023 r. tę rolę przejmą firmy FMCG, sprzedawcy detaliczni i innowatorzy, współpracując z rolnikami, aby rozpocząć tworzenie gospodarki o obiegu zamkniętym dla żywności.
Zaczną wybierać składniki, które nie tylko są produkowane regeneracyjnie, ale także mają mniejszy wpływ, są zróżnicowane i poddawane upcyklingowi. Na przykład, zamiast wytwarzać płatki śniadaniowe przy użyciu wyłącznie pszenicy uprawianej konwencjonalnymi metodami, ten sam produkt można wytwarzać z mieszanki pszenicy i grochu uprawianych metodami regeneracyjnymi. Według ostatnich badań wytwarzanie serów, płatków zbożowych i produktów ziemniaczanych przy użyciu tego podejścia może zmniejszyć emisje gazów cieplarnianych z przemysłu spożywczego o 70 procent i zmniejszyć jego wpływ na utratę różnorodności biologicznej w Europie o 50 procent. Jest to niezwykle istotne, biorąc pod uwagę, że obecny system żywnościowy jest głównym motorem utraty różnorodności biologicznej na całym świecie i odpowiada za jedną trzecią wszystkich emisji gazów cieplarnianych spowodowanych przez człowieka.
Widzimy już zalążki zmian, które zaczną kiełkować w 2023 roku. Brazylijski producent kawy Guima Café, wspierany przez Nespresso i reNature, staje się regeneracyjną farmą kawy, produkującą więcej rodzajów składników z tej samej ziemi i dywersyfikującą swoją ofertę. Na półkach supermarketów pojawiają się produkty wytwarzane ze składników pochodzących z recyklingu, w tym Renewal Mill’s Dark Chocolate Brownie Mix i Seven Bro7hers’ Sling It Out Stout, warzone przy użyciu Coco Pops Kellogg’s. Brytyjska firma spożywcza Hodmedod poszukuje mniej znanych, ale mniej wpływowych produktów spożywczych, takich jak fasola fava i czarny borsuk.
Politycy też podejmują działania. Na przykład w Wielkiej Brytanii nowe programy rządowe wynagradzają rolników i zarządców gruntów za usługi, takie jak zapewnienie dostępu do czystej i obfitej wody dla roślin i dzikich zwierząt, umożliwiając im rozwój i przyczyniając się do ograniczenia zmian klimatu i dostosowania się do nich. Pilotaż już działa, aw 2023 r. weźmie w nim udział więcej zarządców gruntów w Wielkiej Brytanii.
To tylko początek. W 2023 r. rozpocznie się innowacyjne wyzwanie — wspierane przez Ludową Loterię Kodów Pocztowych — skierowane do producentów FMCG, sprzedawców detalicznych i innowatorów żywności, aby dostarczali bardziej kultowe produkty spożywcze wytwarzane z mniej szkodliwych, różnorodnych, poddawanych recyklingowi i regenerowanych składników. rynek. Rozwój tych produktów pokaże potencjał projektowania żywności w obiegu zamkniętym. Rok 2023 będzie początkiem przebudowy całych portfeli żywności, zaprojektowanych z myślą o rozkwicie przyrody.