Nasza lista składa się głównie z młynki stożkowe. W młynku stożkowym ziarna kawy są kruszone i mielone między dwoma pierścieniami żarn. Zapewniają drobniejsze, znacznie bardziej równomierne mielenie niż w przypadku tradycyjnych młynków ostrzowych, nawet tych najładniejszych.
Szlifierki płaskie są podobne, ale zazwyczaj są droższe. W nich żarna są układane jeden na drugim, a ziarna przechodzą przez nie podczas mielenia. Działanie młynka wypycha fusy z jednego końca, zamiast polegać na grawitacji jak młynek ze stożkowymi żarnami, a ziarna spędzają więcej czasu w kontakcie z żarnami. Skutkuje to bardziej równomiernym mieleniem, ale dla piwowarów domowych młynki ze stożkowymi żarnami są równie dobre — nawet jeśli wymagają więcej konserwacji i nie zapewniają spójnych zmielonych ziaren co do mikrona.
Szlifierki tarczowe mieć ostrze do siekania, które obraca się jak robot kuchenny. Ale ostrza nie dają równych rezultatów. Część twojej kawy będzie miała drobny proszek na dole, a na górze będziesz miał kawałki zbyt duże, by zmieściły się nawet w prasie francuskiej. Rezultatem jest niespójny, nieprzewidywalny napar. Te młynki są tanie i tak, używanie świeżych ziaren w młynku ostrzowym jest znacznie lepsze niż kupowanie kawy mielonej. (Możesz dowiedzieć się, jak potrząsać ziarnami, aby wyrównać mielenie. Zobacz film mistrza świata baristów, Jamesa Hoffmanna, aby poznać więcej trików dotyczących młynka ostrzowego.)
Jeśli możesz sobie na to pozwolić, zdecydowanie zalecamy skorzystanie z jednego z wymienionych przez nas młynków żarnowych. Jest powód, dla którego kosztują trochę więcej niż budżetowy młynek żarnowy. Mechanizm w wysokiej jakości młynku żarnowym jest nieco bardziej skomplikowany i jest zbudowany tak, aby wytrzymać większe zużycie. W tanich młynkach żarna zwykle tępią się przy regularnym użytkowaniu, a słabsze silniki mogą się spalić przy regularnym użytkowaniu w ciągu kilku miesięcy.
PSA: Nie wsypywać wstępnie zmielonej kawy do młynka żarnowego. Logicznie rzecz biorąc, ma to sens. Jest zbyt gruby, więc przepuściłeś go jeszcze raz, prawda? NIE! W przypadku młynka żarnowego wstępnie zmielona kawa utknie w żarnach i będziesz musiał przeprowadzić demontaż, aby przywrócić ich prawidłowe działanie.