Spędź dowolny czas w backcountry lub na kempingu w lokalnym parku stanowym, a szybko zdasz sobie sprawę, jak ważny jest dobry posiłek na świeżym powietrzu. Nie tylko potrzebujesz kalorii na wędrówki, ale dobre jedzenie może również pomóc złagodzić ból po długim dniu i zamienić tę deszczową wycieczkę w przygodę „przynajmniej dobrze zjedliśmy”.
Przeniesienie kuchni na zewnątrz nie zawsze jest tak proste, jak się wydaje. Byłem zawodowym szefem kuchni, a także oprowadziłem kilka grup przez pustynię iw tym czasie odkryłem to, o czym wie każdy profesjonalny przewodnik: Jedzenie decyduje o wyprawie lub ją przerywa. Tutaj zebrałem mieszankę pomysłów, od potrzebnego sprzętu po porady dotyczące planowania posiłków. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, niezależnie od tego, czy jesteś nowicjuszem w biwakowaniu, czy doświadczonym włóczęgą namiotowym. Koniecznie sprawdź nasze przewodniki outdoorowe, aby uzyskać więcej wskazówek, w tym najlepszy sprzęt kempingowy i najlepsze namioty.
Zaktualizowano w marcu 2023 r.: Dodaliśmy palnik Trangia Spirit, większy holenderski piekarnik, kilka przydatnych akcesoriów oraz zaktualizowaliśmy łącza i ceny.
Specjalna oferta dla czytelników Gear: Zdobądź Roczna subskrypcja WIRED za 5 USD (25 USD zniżki). Obejmuje to nieograniczony dostęp do WIRED.com i naszego magazynu drukowanego (jeśli chcesz). Subskrypcje pomagają finansować pracę, którą wykonujemy każdego dnia.
Podstawy: dobry piec
Na kemping samochodowy polecam kuchenkę dwupalnikową. Rozmiar pieca naprawdę zależy od wielkości twojej grupy. Dla grupy składającej się z maksymalnie pięciu osób najlepszym wyborem jest dwupalnikowa kuchenka kempingowa Coleman Classic z propanem. Zapewnia dobrą równowagę między kosztami, mocą gotowania i rozmiarem. Jeśli wybierasz się z większą grupą, będziesz chciał użyć kilku pieców lub wybrać coś takiego jak Camp Chef Pro 60X Deluxe (320 USD). Jeśli żadne z nich nie wydaje Ci się odpowiednie, nasz przewodnik po najlepszych kuchenkach kempingowych zawiera więcej zaleceń.
Znalezienie dobrej kuchenki turystycznej jest trudniejsze, ponieważ waga ma znacznie większe znaczenie. W rzeczywistości ultralekcy wędrowcy będą argumentować, że nie potrzebujesz nawet kuchenki, po prostu przynieś gotowe do spożycia jedzenie. Ale dla reszty z nas dobry, gorący posiłek może naprawdę zaznaczyć różnicę między przetrwaniem a prawdziwą zabawą. Używałem i cieszyłem się Primus Firestick (90 USD), który jest idealny do posiłków dla dwóch osób.
Jeśli wybierasz się solo, Jetboil MiniMo (155 USD) jest odwiecznym ulubieńcem. Jeśli twoja grupa jest większa, sugeruję podzielić jedzenie na pary, jeden piec na dwie osoby. Z pewnością można gotować za więcej na jednym piecu z plecakiem, ale uważam, że jest to większy problem niż tylko zabranie dodatkowej, lekkiej kuchenki.
Kuchenki spirytusowe to mój ulubiony sposób gotowania w backcountry. Jedynym powodem, dla którego nie jest to mój najlepszy wybór, jest to, że wiele obszarów zakazało używania kuchenek alkoholowych. Zanim zainwestujesz, sprawdź przepisy przeciwpożarowe w swoich ulubionych miejscach. Możesz zrobić własną kuchenkę alkoholową z pustej puszki po napojach, ale ze wszystkich palników, które testowałem, ten palnik Trangia Spirit podoba mi się najbardziej. Jest niezniszczalny, bardzo prosty w użyciu, lekki i całkowicie cichy.
Ta kuchenka jest tak lekka (7 uncji z przednią szybą), że ma stałe miejsce w moim plecaku, a nawet zabieram ją na jednodniowe wędrówki, aby zaparzyć kawę lub herbatę na szlaku (ukłon w stronę Erika Normarka). Ta kuchenka potrzebuje przedniej szyby, a niestety trójkątna szyba przednia Trangia (najlepsza przednia szyba) wydaje się być wycofana. Możesz albo pobrać jeden z serwisu eBay UK (co właśnie zrobiłem), albo wypróbować ten za 25 USD lub ten za 20 USD, z których oba wyglądają dość blisko wersji Trangia.
Dobra chłodnica
Najlepsza chłodziarka to seria Yeti Tundra. Chciałbym, żeby najdroższa opcja nie była najlepsza, ale tak jest i imponująco. Testuję Yeti Tundra 45 od kilku miesięcy i regularnie uzyskuję solidny tydzień chłodzenia z jednego bloku lodu. Nawet worki z kostkami lodu zwykle wystarczają na trzy do czterech dni w temperaturach od 75 do 80 stopni Fahrenheita. Gdy robi się cieplej, wydajność spada (wilgoć również sprawi, że topi się szybciej), ale nadal jest lepsza niż wszystko, co otrzymasz z innych chłodnic. Yeti nie są tanie, ale są prawie niezniszczalne i przewyższają wszystkie inne, które testowaliśmy.
Jeśli nie masz wystarczającego obozu, aby uzasadnić koszt Yeti, sugeruję pójście z tym, co jest dostępne w lokalnym sklepie. Większość innych chłodziarek jest mniej więcej taka sama, jeśli chodzi o wydajność. Upewnij się, że masz coś z dużą ilością miejsca na jedzenie I lód. Większość producentów lodówek sugeruje stosunek lodu do towarów w stosunku 2 do 1, ale przyznam, że rzadko udaje mi się to z pięcioosobową rodziną biwakującą przez tydzień. W moich testach stosunek 1 do 1 jest bardziej realistyczny i nadal wydaje się, że moje jedzenie jest wystarczająco zimne.
Bez względu na to, którą lodówkę kupisz, przechowuj ją odpowiednio. Jeśli jesteś w kraju niedźwiedzi, zwykle oznacza to, że znajdujesz się w dostarczonym metalowym pudełku do przechowywania. Bez względu na to, gdzie jesteś, jeśli to możliwe, trzymaj lodówkę z dala od bezpośredniego światła słonecznego i upewnij się, że pokrywa pozostaje szczelnie zamknięta. Otwieraj chłodziarkę do żywności tak rzadko, jak to możliwe, aby zatrzymać w niej zimne powietrze. Jednym ze sposobów zminimalizowania przepływu powietrza i przedłużenia trwałości lodu jest zabranie ze sobą oddzielnej lodówki na napoje, dzięki czemu nie będziesz ciągle otwierać i zamykać głównej lodówki tylko po to, by napić się kolejnego napoju. Sugeruję również zrobienie własnego lodu blokowego, jeśli masz miejsce na zamrażarkę.
Stół obozowy
Jeśli wybierasz się na kemping, prawdopodobnie będziesz mieć dostęp do stołu piknikowego, na którym możesz gotować, ale zajmuje to miejsce do jedzenia. Jeśli masz większą grupę lub nie masz dostępu do stołu piknikowego, niezbędny jest dobry stół kempingowy. Niestety, w momencie pisania tego tekstu nie korzystałem ze stołu kempingowego, który naprawdę kocham i który wciąż jest dostępny w sprzedaży. Najlepszą rzeczą, z której ostatnio korzystałem, jest ten stół z Alps Mountaineering, który jest w miarę stabilny i ładnie się składa, choć wydaje się raczej tanio wykonany.
Inną opcją jest bardziej przystępny cenowo plastikowy składany stół, który można znaleźć w większości dużych sklepów z pudełkami, takich jak Walmart. Używałem tego 4-stopowego modelu Mainstays (40 USD) podczas biwakowania i spełnił swoje zadanie, choć z czasem wypaczał się; metalowe piece również będą się po nim ślizgać, więc należy zachować ostrożność podczas gotowania.
Naczynia obozowe
Twoje jedzenie jest bezpiecznie schowane na dużej ilości lodu, kuchenka jest ustawiona na stole, a teraz nadszedł czas na właściwe gotowanie. Z czym gotujesz? Aby rozpocząć, po prostu przynieś kilka patelni i narzędzi kuchennych z domu. Zdarza mi się gotować prawie w całości na żeliwie, które świetnie nadaje się na biwak samochodowy, bo jest bardzo wytrzymałe i dobrze trzyma ciepło. Ale jest bardzo ciężki.
Jeśli nie chcesz przynosić swoich ładnych patelni z domu, inną opcją jest udanie się do lokalnego sklepu z artykułami używanymi i złapanie kilku tanich patelni, którymi nie masz nic przeciwko tłuczeniu się w obozie. Ale jeśli chcesz przenieść gotowanie w obozie na wyższy poziom, rozważ holenderski piekarnik. Holenderskie gotowanie w piekarniku wymaga trochę praktyki, ale kiedy już to zrozumiesz, niewiele jest rzeczy, których nie możesz zrobić z jednym z nich. Posiadam i polecam 6-kwartowy model Lodge z płaską pokrywą. Pokrywka może pełnić funkcję patelni.