Nie wrzucaj oleju do smażenia do odpływu. Zamień to w galaretę

0
163

Po rozmowie z Brownem dalej smażyłam: krewetki z solą i pieprzem, duszone kotlety wieprzowe, a nawet rybę z frytkami. Powoli wymyśliłem lepszy plan, jak pozbyć się oleju kuchennego w Seattle i kiedy włączyłbym FryAway. W przypadku dużych ilości (do 2 galonów) nadal próbowałem umieszczać go w oznakowanych pojemnikach, aby można go było przerobić na biodiesel — nie używałem FryAway, chyba że nie miałem pojemników. W przypadku typowych ilości sauté po prostu wycierałem patelnię papierowym ręcznikiem i wkładałem do miejskiego kompostu bez FryAway. W przypadku ilości płytkiego smażenia, które są za duże na ręczniki papierowe i za małe, aby je włożyć do pojemnika, użyję FryAway i wrzucę zestalony olej do miejskiego kompostu. Twoje rozwiązanie będzie zależeć od tego, gdzie mieszkasz i jakie są lokalne opcje utylizacji. Gdybym mieszkał gdzieś, gdzie jedyną opcją było wyrzucenie go do kosza, prawdopodobnie użyłbym FryAway (lub czegoś podobnego) do czegokolwiek, ale do ilości, które mógłbym wytrzeć papierowym ręcznikiem.

Inną rzeczą, którą próbowałem zrobić, było gotowanie z olejem więcej niż jeden raz, lub, jak mógłby powiedzieć Brown, pełniej uchwyciłem jego wartość. W końcu powiedziała: „jeśli użyjesz go dwa razy, potrzebujesz o połowę mniej”.

To sprawiło, że wróciłem myślami do lat, kiedy mieszkałem w Barcelonie, gdzie, jeśli mogę uogólnić, nie robią tak dużo smażonego jedzenia (jak frytki) jak my w Stanach Zjednoczonych, ale są bardziej podatni ugotuj pół kilo lub dwa pokrojone w plastry ziemniaki i cebulę w kilku filiżankach oleju na średnim ogniu na hiszpańską tortillę. Zaskoczyło mnie to, jak ludzie jedli obiad, a potem wlewali zużyty olej do pojemnika obok pieca, aby używać go raz za razem. Jeśli wydaje się to dziwne, pomyśl o Fryalatorach w swoim ulubionym barze z burgerami; to nie tak, że wymieniają olej po każdej partii krążków cebulowych.

„Możemy użyć ropy cztery lub pięć razy”, powiedział mój stary przyjaciel i rodowity barcelończyk Carme Gasullpisarz kulinarny i scenarzysta nowego programu kulinarnego o nazwie Menu(dos) Torres. „Zrobimy frytki, krokiety, tortille…”

– Skąd wiesz, jak długo go trzymać? Zapytałem podczas rozmowy wideo, a ona wskazała na oczy i nos.

„W przypadku ziemniaków olej pozostaje całkiem czysty, ale w przypadku krokietów idzie szybciej” – mówi, odnosząc się do składników, takich jak bułka tarta, mąka i ser w tym drugim, który może się łuszczyć, opadać na dno patelni i powoli podlej olej. „Jeśli używasz go zbyt długo, możesz to stwierdzić”.

Ponowne wykorzystanie oleju spożywczego jest tak zakorzenione w Barcelonie, że miasto zapewnia pojemniki na olej do smażenia, które można napełniać i wymieniać na puste w centrach recyklingu.

„W każdą środę do naszej dzielnicy przyjeżdża na kilka godzin ciężarówka i możemy przywieźć do niej zużyty olej spożywczy, ubrania i sprzęt elektroniczny w celu recyklingu” – mówi.

Chociaż cieszę się, że Seattle ma różne opcje utylizacji oleju kuchennego, naprawdę podobało mi się posiadanie FryAway, szczególnie w przypadku prac średniej wielkości, które były zbyt trudne do wytarcia papierowym ręcznikiem i nie wystarczyły, aby zmieścić się w galonowym pojemniku. Jednak jego przydatność będzie zależeć od tego, co gotujesz i jakie opcje utylizacji są w miejscu, w którym mieszkasz. Może nie wszyscy mamy małe ciężarówki, które pojawiają się w naszej okolicy i wywożą olej, ale przynajmniej FryAway daje nam jeszcze jeden powód, aby nie wylewać oleju do kanalizacji. Może nawet pomóc w utrzymaniu skórki od banana z naszych dachów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj