Pionowe rolnictwo musi rosnąć bardziej niż sałatka

0
31

Jeśli oglądałeś Marsjanin wiesz, jak trudno jest uprawiać żywność na Marsie. Prawie nic w Czerwonej Planecie nie czyni z niej gościnnego miejsca dla rolnictwa. Nawet jeśli udałoby się nakłonić roślinę do wyjścia z pozbawionej składników odżywczych gleby, to tylko kwestia czasu, zanim kiełki ulegną ujemnym temperaturom lub całkowitemu brakowi dostępnej wody.

Mark Watney – grany przez Matta Damona w filmie – pozostaje przy życiu, jedząc ziemniaki wyhodowane w hermetycznej kopule i zapłodnione własną kupą.

Eksperyment Watneya ma wiele wspólnego z rolnictwem wertykalnym. Nie tak bardzo ludzkie kupy, ale pomysł uprawy roślin w sposób całkowicie oderwany od otaczającego ich środowiska. „To, co mogłoby działać na Marsie, może być dziś niezwykle korzystne na Ziemi. Nie musimy czekać na scenariusz marsjański. Potrzebujemy teraz tego rodzaju rolnictwa na Ziemi” – powiedział Arnavaz Schatten, dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w berlińskiej firmie zajmującej się rolnictwem wertykalnym InFarm, podczas przemówienia w WIRED Impact w listopadzie. W gospodarstwach wertykalnych rośliny są uprawiane bez gleby przy sztucznym oświetleniu w konfiguracji, która zużywa znacznie mniej wody, gleby i pestycydów niż konwencjonalne rolnictwo. Odłącz rośliny od ich środowiska, a możemy znacznie zmniejszyć wpływ naszego systemu żywnościowego na środowisko. (Która, nawiasem mówiąc, jest olbrzymi.)

Zawartość

Treści te można również przeglądać na stronie, z której pochodzą.

Taka jest przynajmniej teoria. W rzeczywistości wpływ rolnictwa pionowego jest całkowicie zależny od rodzaju upraw, o których mówimy. Obecnie InFarm zajmuje się głównie uprawą ziół, warzyw liściastych i warzyw sałatkowych. Są to dobry punkt wyjścia dla gospodarstw wertykalnych, ponieważ szybko się rozwijają i osiągają wysokie ceny, ale stanowią znikomą część żywności uprawianej na świecie. Następna pozycja na liście zakupów InFarm to truskawki i grzyby, ale prawdziwy wpływ będzie miał zwiększenie wydajności podstawowych upraw, takich jak pszenica, soja i kukurydza. Tylko niewielka garstka upraw zajmuje ogromną większość gruntów rolnych i zasobów. Przynieść tych uprawy w pomieszczeniach i naprawdę zaczniemy zmniejszać ogromny wpływ rolnictwa na środowisko.

„Jeśli poważnie myślisz o rozwiązywaniu problemów światowego systemu żywnościowego, musimy myśleć w kategoriach kalorii”, mówi Schatten. „Pionowe rolnictwo musi przesuwać się od krawędzi talerza dalej w kierunku środka talerza”.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj