kocham gotowanie z mamą. Jedzenie to ważna sprawa w naszej rodzinie, ale moje gotowanie i to, jak o tym myślę, pochodzi bezpośrednio od niej. Jest lepszym, bardziej intuicyjnym piekarzem niż ja, więc kiedy znalazłem książkę kucharską z ciasteczkami, która łączy naukę i kreatywność, zaplanowałem testowanie recenzji tak, aby zbiegło się z wycieczką do domu, aby ją zobaczyć.
Książkę odkryłam dzięki Jill Lightner, sąsiadce piszącej o jedzeniu, która prowadzi też małą bezpłatną piekarnię przed swoim domem w Seattle. Jej historia zaintrygowała mnie autorami, Chrisem Taylorem i Paulem Arguinem, parą, która na co dzień pracuje dla Centers for Disease Control i jest także autorami cenionej książki kucharskiej Nowe ciasto.
Przepisy z książki kucharskiej na ciasteczka mogą sprawiać wrażenie zmęczonej przestrzeni: chipsy czekoladowe, płatki owsiane z rodzynkami, snickerdoodle, odcisk kciuka, powtórz. W nowej książce duetu pt. Wspaniałe nowoczesne ciasteczka, mieszają. Oto przykład: ich ciastka z kawałkami czekolady nie tylko używają brązowego masła, ale jest to „masło brązowe”, sztuczka, którą pożyczyli od Aki Kamozawy i H. Alexandra Talbota, gdzie cząstki mleka są mieszane z roztopionym masłem, gdy brązowieje na kuchence, doładowanie charakterystycznej orzechowości i nadanie ciastku szalenie dobrego, długotrwałego smaku.
Mama spojrzała na przyszłą kombinację jaj, masła, cukru i wanilii i chociaż instrukcje dawały swobodę, powiedziała: „Włóż to do miksera stojącego, zrobi się makabrycznie, jeśli zmiksujesz to ręcznie”.
Przeszliśmy do rolek z cytrynowym sernikiem, rodzajem kremowego kuzyna z kruchego ciasta. Wyciągnąłem wagę i miałem nadzieję, że to będzie świetny sposób, by ją, dziewczynę z miar imperialnych i ćwiartek, zacząć mierzyć na wagę.
– Mam duży wałek do ciasta – oznajmiła, kładąc go na wadze, podczas gdy ja ponownie kalibrowałam swoje nadzieje i marzenia. „Waży 1236 gramów”.
Mierzenie według wagi może dać fantastyczne, spójne wyniki, a ponieważ często wlewasz składniki bezpośrednio do miski, w której je mieszasz, ogranicza to czyszczenie; nie będzie na przykład miarki do mycia.
Następnego dnia zrobiłam brownie infinity z moim siostrzeńcem Elim, który w wieku 13 lat interesuje się gotowaniem i jest szczególnie ciekawy czasu i temperatury w przepisie. Część „nieskończoności” ciastek polega na tym, że gotując w kąpieli wodnej zwanej bemarem, zapobiega to tworzeniu się chrupiących krawędzi, dzięki czemu otrzymujesz krówki od ściany do ściany.
Pierwsze oznaki wielkiego sukcesu książki pojawiły się, gdy mój tata, który nie jest znany ze słodyczy, chodził do kuchni, jakby szukał smyczy dla psa lub grzebał w poszukiwaniu zgubionych kluczy. Dopiero później zdaliśmy sobie sprawę, że podczas każdej podróży zgarniał kawałek ciastek.
Następnie mama i ja przeszliśmy na „ucieczki”, czyli ciasteczka owsiane piña colada, z wpisem, który zawiera historię napoju w przypisach. Normalnie ciastko o takiej nazwie nie byłoby moją torbą, ale Taylor i Arguin mają pieczone kawałki ananasa, wiórki kokosowe i ciemny rum. (Nie mogłem się zmusić do pełnego Malibu, więc kupiłem Myersa.) To była kolejna sytuacja, w której chłodna ręka mamy była bardzo pomocna. Pod koniec pieczenia zaglądałem do piekarnika i byłem trochę niepewny, ile jeszcze potrzebują, a ona patrzyła mi przez ramię i mówiła „jeszcze trzy minuty” i miała rację.
Potem weszliśmy w rowek, robiąc małe ciasteczka kokosowe, które konserwuje kanapkę z guawy, zagęszczając Instant ClearJel, modyfikowaną skrobią, która jest często używana do ujędrniania nadzienia do ciast owocowych. Być może była to marka przetworów z guawy, których użyliśmy, lub że mogliśmy użyć więcej skrobi, ale nadal zgniatała boki, co było fantastyczną wymówką, by otworzyć twarz i podwoić spożycie guawy. Owoc idealnie pasował do kremu kokosowego i płatków kokosowych, cierpkość tańczyła ze słodyczą i chrupkością. Nie był ulubieńcem wszystkich, ale ci z nas, którzy go pokochali, naprawdę go pokochali, przyznając mu najwyższe noty w skali bajeczności.