Odstawienie alkoholu na miesiąc w ramach wyzwania „Dry January”, czyli trzeźwego lub suchego stycznia może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, od jasności umysłu po niższe ryzyko zachorowania na raka.
Trzeźwy styczeń to wyzwanie, które zostało zapoczątkowane w 2013 r. przez organizację charytatywną Alcohol Change U.K. i od tego czasu staje się coraz bardziej popularne na całym świecie.
— Nie chodzi o to, by przestać pić na zawsze — powiedział „Newsweekowi” dr Richard Piper, dyrektor generalny Alcohol Change U.K. — Chodzi o odzyskanie kontroli nad piciem i uświadomienie sobie wszystkich wspaniałych korzyści, jakie daje bycie trzeźwym.
Oto 10 korzyści, których możemy doświadczyć za sprawą odstawienia alkoholu.
Lepszy sen i wyższy poziom energii
Po pierwsze, odstawienie alkoholu może poprawić jakość snu i poziom energii.
Alkohol może zakłócać nasze cykle snu, więc organizacja Alcohol Change U.K. twierdzi, że wielu uczestników „suchego stycznia” doświadcza lepszej jakości snu w ciągu tygodnia od zaprzestania picia.
Zdrowsze jelita
Picie większych ilości alkoholu wiąże się z gorszym stanem jelit, w tym mniej zróżnicowanym mikrobiomem jelitowym i uszkodzeniem wyściółki jelit, co może prowadzić do stanu zapalnego.
Alkohol może również prowadzić do nadprodukcji kwasu żołądkowego i stanów takich jak zgaga i refluks żołądkowy.
Rezygnacja może zatem poprawić zdrowie jelit i złagodzić objawy, takie jak zgaga i wzdęcia.
Wytchnienie dla układu odpornościowego
Rezygnacja z alkoholu może pomóc organizmowi lepiej zwalczać kaszel, przeziębienia i choroby — co jest szczególnie ważne w miesiącach zimowych.
Lepszy nastrój
Lepszy sen, wyższy poziom energii i zdrowe jelita — wszystko to jest ściśle powiązane ze zdrowiem psychicznym — może się okazać, że odstawienie alkoholu ma pozytywny wpływ na ogólny nastrój.
Alcohol Change U.K. twierdzi, że po zaledwie dwóch tygodniach wielu uczestników „suchego stycznia” łatwiej osiąga skupienie. Ponadto, picie mniejszej ilości alkoholu wiąże się z mniejszą liczbą objawów chorób psychicznych, takich jak depresja i lęk.
Zdrowsza i ładniejsza skóra
Przy mniejszej ilości alkoholu skóra może nabrać blasku. Alkohol jest środkiem moczopędnym, co oznacza, że prowadzi do utraty wody i soli z moczem, a to może prowadzić do stanu zapalnego w organizmie.
Rezygnacja z drinków może zapewnić bardziej nawilżoną, miękką i zdrowszą skórę z mniejszą liczbą wyprysków związanych ze stanem zapalnym i zaczerwienieniem — nie wspominając o korzyściach płynących z lepszego snu.
Wątroba ci podziękuje
Alkohol jest toksyną, więc intensywne picie może obciążać wątrobę. Rezygnacja z alkoholu pomaga w detoksykacji organizmu — np. poprzez pozbycie się metali ciężkich — i poprawia trawienie, regulację hormonów, a także zmniejsza ryzyko chorób wątroby.
Lepsza sprawność fizyczna
Według Alcohol Change U.K. w ciągu dwóch tygodni od odstawienia alkoholu można zaobserwować poprawę kondycji. Alkohol może upośledzać zdolność organizmu do wzrostu i naprawy mięśni oraz zaburzać równowagę hormonalną, więc jego odstawienie pomaga w osiągnięciu lepszych wyników treningowych.
Mniej poranków z kacem oznacza też więcej czasu na zdrowe nawyki, takie jak ćwiczenia.
Waga bez jo-jo
Napoje alkoholowe zawierają wiele pustych kalorii, które mogą utrudniać utrzymanie zdrowej wagi, więc rezygnacja z nich może być prostym sposobem na ograniczenie kalorii i kontrolowanie nadwagi.
Lepsze nawyki związane z piciem w przyszłości
— Wiele osób, które wzięły udział w wyzwaniu „Dry January”, po doświadczeniu pozytywnych skutków niepicia, zgłasza, że z powodzeniem powrócili do niskiego poziomu picia lub całkowicie zrezygnowali z alkoholu— powiedział Piper.
— 13 proc. osób decyduje się pozostać bez alkoholu nieco dłużej, a 86 proc. decyduje się ograniczyć picie przez cały kolejny rok.
Badanie z 2016 r. przeprowadzone na prawie 900 dorosłych Brytyjczykach wykazało również, że osoby, które ukończyły wyzwanie, prawdopodobnie nadal będą utrzymywać zdrowsze nawyki związane z piciem alkoholu.
Niższe ryzyko chorób i przedwczesnej śmierci
Według Światowej Organizacji Zdrowia picie mniejszej ilości alkoholu przez dłuższy czas może zmniejszyć ryzyko wystąpienia ponad 200 chorób i przedwczesnej śmierci.
Choroby wątroby, serca, różne rodzaje nowotworów i choroby psychiczne są związane z piciem alkoholu, więc jego ograniczenie może zmniejszyć ryzyko śmierci.
Tekst opublikowany w amerykańskim „Newsweeku”. Tytuł, lead i śródtytuły od redakcji „Newsweek Polska”.