Chłodniejsze miesiące przynoszą większą liczbę przeziębień, gryp i katarów, choć nie musi tak być. Warto zadbać o właściwą dietę.
Dietetyczka Kayla Farrell z FRESH Communications opowiedziała „Newsweekowi” o tym, co jej zdaniem należy jeść, a czego unikać, aby pomóc układowi odpornościowemu wykonywać swoją pracę jesienią i zimą.
Najlepsze pokarmy zapobiegające chorobom
1. Łosoś
Na pierwszym miejscu znajduje się łosoś. Tłuste ryby, to połączenie wysokiej jakości białka i kwasów tłuszczowych omega-3, które również pomagają zmniejszyć stan zapalny.
Podczas gdy wiele porad dotyczących odporności koncentruje się na „wzmacnianiu” układu odpornościowego, nadmierna odporność może prowadzić do podwyższonego poziomu przewlekłego stanu zapalnego, czynnika ryzyka chorób takich, jak cukrzyca typu 2, otyłość i choroby serca.
Tak więc pokarmy bogate w związki przeciwzapalne, jak omega-3, mogą pomóc przywrócić równowagę.
2. Jogurt grecki
Drugim wyborem Farrelli był jogurt grecki — najlepiej zwykły, bez dodatku cukru i podawany z dodatkami, takimi jak świeże owoce i masło orzechowe.
— Jogurt grecki zawiera probiotyki, które są zdrowymi bakteriami wspierającymi zrównoważony mikrobiom jelitowy — powiedziała dietetyczka. — Zdrowe jelita są powiązane z lepszym zdrowiem psychicznym i funkcjami poznawczymi, lepszym trawieniem, zmniejszonym stanem zapalnym i silnym układem odpornościowym — dodała.
3. Owoce cytrusowe
Farrell powiedziała, że owoce takie jak pomarańcze, cytryny i grejpfruty są bogate w witaminę C i przeciwutleniacze, które wspierają funkcje odpornościowe. Witamina C jest często zalecana przez dietetyków i specjalistów ds. żywienia jako kluczowy mikroelement wspierający odporność.
Zaleca również spożywanie całych owoców zamiast picia soku, co pozwala skorzystać z błonnika.
4. Kurkuma
Farrell zauważyła, że kurkumina, która zawarta jest w znanej przyprawie, to silny przeciwutleniacz, który może pomóc organizmowi zwalczać infekcje. Zaleca łączenie kurkumy z czarnym pieprzem, aby poprawić jej przyswajalność.
5. Źródła białka
— Niewystarczająca ilość białka może osłabić układ odpornościowy — powiedziała dietetyczka. — Wiele źródeł białka, takich jak wołowina, owoce morza i jaja, zawiera również duże ilości cynku, niezbędnego mikroelementu, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu funkcji odpornościowych — dodała.
6. Świeży czosnek
Farrell powiedziała, że świeży czosnek jest znany z dobrego wpływu na układ odpornościowy, a badania wykazały, że może pomóc organizmowi „utrzymać optymalną funkcję odpornościową i walczyć z wirusami i infekcjami”.
7. Świeży imbir
Farrell przypomina, że imbir znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających, które kompleksowo poprawiają odpowiedź immunologiczną organizmu.
Dodała, że przyprawa okazała się również skuteczna w leczeniu nudności lub rozstroju żołądka.
8. Zielona herbata
— Napój ten jest bogaty w silne przeciwutleniacze, znane jako katechiny, które działają w celu ochrony komórek przed uszkodzeniem, a tym samym wspierają funkcje odpornościowe — powiedziała ekspertka. — Zielona herbata zawiera również L-teaninę, aminokwas, który może poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego.
9. Brokuły
Farrell poleciła je ze względu na poziom zawartych w nich witamin C i K. Zasugerowała również, aby „gotować brokuły na parze, co pozwala uzyskać dodatkowe korzyści zdrowotne”.
10. Papryka
Papryka bogata jest w witaminy A i C oraz przeciwutleniacze, które mogą wspierać układ odpornościowy.
Czego unikać, żeby mieć lepszą odporność
Nie chodzi tylko o to, co należy jeść, aby wspierać układ odpornościowy. Istnieją również pokarmy, których nie powinniśmy jeść, jeśli chcemy uniknąć zachorowania, jak smażone i przetworzone produkty.
— Zarówno smażona, jak i przetworzona żywność jest zazwyczaj bogata w niezdrowe tłuszcze, sól i konserwanty, które mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i tłumić funkcje odpornościowe — powiedziała dietetyczka.
— Żywność taka często zawiera związki zwane zaawansowanymi produktami końcowymi glikacji (AGE), które powstają podczas smażenia — podkreśla ekspertka. — AGE mogą negatywnie wpływać na mikrobiom jelitowy, który odgrywa kluczową rolę w zdrowym układzie odpornościowym — dodała.
Nadmiar alkoholu jest również przeciwwskazany dla osób chcących poprawić swoje zdrowie immunologiczne. Zadaniem ekspertki alkohol może powodować odwodnienie i stany zapalne, zakłócać sen i zmieniać mikrobiom jelitowy, a wszystko to może hamować funkcje odpornościowe.
I wreszcie, zbyt duża ilość kofeiny może również powodować odwodnienie, zakłócać sen, zwiększać poziom stresu i potencjalnie upośledzać produkcję białych krwinek w organizmie, które są niezbędne dla ogólnej odpowiedzi immunologicznej organizmu.
Tekst opublikowany w amerykańskim „Newsweeku”. Tytuł, lead i śródtytuły od redakcji „Newsweek Polska”.