Od dawna słyszymy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Ale temat okazuje się nie być taki prosty, bo ilość sprzecznych porad dotyczących tego, co powinniśmy, a czego nie jeść na śniadanie jest zatrważająca.
Dlatego „Newsweek” zapytał więc 14 ekspertów ds. żywienia o to, co jedzą rano.
Tylko czterech ekspertów stwierdziło, że przez większość dni je to samo, a jedna z 14 osób stwierdziła, że w ogóle nie je śniadań, ponieważ praktykuje post przerywany i jej pierwszy posiłek jest nie wcześniej niż ok. południa.
Koktajle, soki i złote mleko
Trzech dietetyków stwierdziło, że lubi płynne śniadania, w tym Lindsay Malone, dietetyczka z Case Western Reserve University, która powiedziała, że przeważnie pije smoothy z białkiem.
— To wygodny, łatwy i świetny sposób na rozpoczęcie dnia od co najmniej 30 g białka, owoców i warzyw — dodała.
Malone stwierdziła, że jej ulubionym smoothie jest teraz o smaku ciasta dyniowego i składa się z dyni z puszki, banana, masła migdałowego, przypraw korzennych, białka w proszku, peptydów kolagenowych i mleka migdałowego.
Inni eksperci żywieniowi pili do śniadania czarną herbatę, złote mleko (ciepłe, przyprawione kurkumą mleko), kefir lub zielony sok.
Daryl Gioffre, dietetyk i założyciel Alkamind, powiedział, że zawsze rano pije zielony sok — na przykład z ogórków, cytryny, imbiru, jarmużu i gruszek — ponieważ jego zdaniem jest to „idealny sposób na dostarczenie dużej porcji zieleniny”.
Płatki owsiane na noc
Pięciu dietetyków stwierdziło, że lubi owsiankę na noc, a czterech, że je owsiankę na śniadanie.
Christen Kaplan, dietetyczka i CEO w Love a Wholistic Life, powiedziała, że jej śniadanie zwykle składa się z płatków owsianych z cynamonem, miodem manuka i jagodami.
Alex Evink, dietetyczka z Moderately Messy RD, powiedziała, że jej zdaniem owies na noc to „idealne zbilansowany posiłek”.
— Nasiona chia i świeże owoce można dodać, aby zwiększyć spożycie błonnika i przeciwutleniaczy, a mleko, jogurt grecki i białko w proszku pomagają zwiększyć zawartość białka — powiedziała.
— Moim śniadaniem od lat jest miska płatków owsianych z nasionami chia, kilkoma łyżkami białka w proszku, jagodami i masłem orzechowym — powiedziała Tori Vasko, dietetyczka i właścicielka Easy Chickpeasy,
Jennie Norton, dietetyczka w RET Physical Therapy and Healthcare, powiedziała, że jada owsiankę z cynamonem, kawałkami jabłka lub posiekanymi daktylami i odrobiną jogurtu greckiego na wierzchu.
Awokado na grzance
Awokado było ulubionym śniadaniem pięciu dietetyków, w tym Gioffre, który powiedział, że jest to sycący zdrowy tłuszcz, który zawiera dużą ilość błonnika, potasu, witaminy K, witaminy E i kwasu foliowego. Wszystkie te składniki obniżają stan zapalny i wspierają zdrowy mikrobiom jelitowy.
Peg Doyle, holistyczna dietetyczka i właścicielka Wellness and You, powiedziała, że lubi awokado na śniadanie na chlebie na zakwasie z wędzonym łososiem.
Jajka były bardzo popularną opcją śniadaniową, preferowaną przez siedmiu ekspertów żywieniowych, w tym Shelley Balls z Fueling Your Lifestyle, która powiedziała, że lubi jajecznicę z kimchi.
Lauren Harris-Pincus, dietetyczka z Nutrition Starring You, powiedziała, że na śniadanie zjada jajecznicę z dwóch jaj z twarogiem i szpinakiem, na pełnoziarnistym toście.
Elizabeth Harris, dietetyczka w Elizabeth Harris Nutrition and Wellness, powiedziała, że zjada omlet — z zieleniną, warzywami i fetą lub kozim serem — na kromce pełnoziarnistego tosta.
Denise Fields, dietetyczka z DF Nutrition and Wellness, wykazała się szczególną kreatywnością, jeśli chodzi o śniadania z jajkami, jedząc warzywne babeczki jajeczne, burrito śniadaniowe z jajkiem i kiełbasą z indyka oraz miseczki jajeczne z kiełbasą z indyka, smażoną fasolą, papryką i cebulą.
Od jogurtu do sera
Niektórzy dietetycy twierdzili, że lubią jogurt grecki z dodatkiem owoców, granoli i masła orzechowego; inni wspominali o puddingu z nasion chia jako alternatywie.
Harris powiedziała, że czasami jadła twarożek — ze względu na „białko i zdrowe dla jelit probiotyki” — z jagodami lub pestkami granatu i pełnoziarnistymi płatkami zbożowymi.
Jedyna wzmianka o misce płatków zbożowych pochodziła od Balls, która powiedziała, że czasami jadła musli rodzynkowe na śniadanie, z mlekiem i bananem.
Jena Brown, dietetyczka w Victorem Performance Nutrition i maratonka, powiedziała, że jej śniadania zależą od harmonogramu treningów, ale w okresie poprzedzającym maraton jadła na śniadanie chleb, masło z oliwą z oliwek, owoce i dwa duże jajka.
Zamiast jeść same jajka, Carolina Schneider, dietetyczka w Daily Harvest, wolała jajecznicę z tofu z warzywami jako „pikantne i pełne białka śniadanie”.
Tekst opublikowany w amerykańskim „Newsweeku”. Tytuł, lead i śródtytuły od redakcji „Newsweek Polska”.