Mrożenie chleba: Mrożenie żywności to powszechna praktyka. Jak podaje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna we Wrocławiu, „mrożenie pozwala zachować na później nadmiar żywności i uchronić ją przed zepsuciem„. Jak długo można trzymać chleb w zamrażalniku? Zgodnie z zaleceniami rekomendowany czas przechowywania pieczywa w zamrażarce wynosi 12 miesięcy. Jednak czy warto to robić? Czy mrożenie chleba jest zdrowe?
Co wskazują badania? Badanie opublikowane na łamach czasopisma naukowego „European Journal of Clinical Nutrition” wykazało, że spożywanie zamrożonej, a następnie rozmrożonej żywności wpływa na reakcję organizmu na cukier we krwi. W badaniu wykazano, że zjedzenie zamrożonego, a następnie rozmrożonego pieczywa zmniejszało reakcję glikemiczną w porównaniu do zjedzenia świeżego chleba. Jak wykazali badacze, najlepsze rezultaty przyniosło połączenie zamrażania, rozmrażania i opiekania. Taki sposób obróbki zmienia bowiem strukturę zawartej w chlebie skrobi (retrogradacja) i sprawia, że staje się ona oporna na trawienie. Tak zmieniona skrobia trafia następnie do jelita grubego, gdzie jest rozkładana, a proces wspiera zdrowie jelitowe i może zmniejszać stany zapalne.
Zasady mrożenia: Przygotowując mrożonki, warto pamiętać, żeby utrzymywać w zamrażarce stałą temperaturę minimum -18 stopni Celsjusza. Lepiej nie wrzucać produktów luzem, a wykorzystać do przechowywania specjalne pojemniki lub torebki do mrożenia. Warto napisać na opakowaniu datę mrożenia. Należy też pamiętać, żeby nie zamrażać ponownie rozmrożonych wcześniej produktów.
Więcej: Przeczytaj także artykuł „Biedronka wchodzi na Słowację. Będą polskie ceny? Jest odpowiedź”.
Źródła: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna we Wrocławiu, Gazeta.pl