Zagrożenie wykryto w jednej z pięciu próbek hamburgerów drobiowych Classic marki Yano (250 g). Badanie, które przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna, wykazało obecność pałeczek salmonelli.
Placówka podała szczegóły dotyczące produktu: Numer partii: 6350290081, termin przydatności do spożycia: 27.03.2024, kod kreskowy: 5 900751 015603.
Salmonella w hamburgerach. Komunikat Państwowej Inspekcji Sanitarnej
W związku z zagrożeniem nie należy jeść hamburgerów objętych komunikatem. Jak poinformowano, spożycie może spowodować zatrucie pokarmowe. W przypadku wystąpienia niepożądanych objawów należy skontaktować się z lekarzem.
Głos w sprawie zabrał producent hamburgerów, który stwierdził, że proces produkcji przebiegł zgodnie z procedurami i w kontrolowanych warunkach. Badania surowca oraz wymazy środowiskowe nie wykazały obecności salmonelli.
W komunikacie czytamy, że odbiorca wadliwej partii wycofał produkt ze sprzedaży. Działania w tej sprawie podjął opolski powiatowy lekarz weterynarii, który przeprowadził postępowanie wyjaśniające.
Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage – polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!