Szczyt sezonu na grzyby rozpoczyna się zazwyczaj we wrześniu. Grzybiarze nie muszą jednak czekać aż do jesieni, aby udać się na zbiory. Warto wiedzieć, że niektóre gatunki grzybów rosną w polskich lasach już na początku maja.
Jakie grzyby rosną w maju? Podczas majówki można zbierać m.in. smardze, borowiki i podgrzybki
W trakcie majówki można znaleźć kilka popularnych gatunków grzybów. Należą do nich między innymi smardze, cenione przez wielu za oryginalny, orzechowo-korzenny smak, a także borowiki, w tym borowiki szlachetne, nazywane inaczej prawdziwkami. Grzyby te są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe. Podczas grzybobrania w maju można znaleźć również:
- podgrzybki;
- maślaki;
- pieczarki;
- koźlarze;
- boczniaki;
- uszaki;
- twardzioszki.
W trakcie majówki na grzybach należy pamiętać o zasadach bezpiecznego grzybobrania
Część grzybów zawiera silnie trujące substancje, dlatego należy zbierać wyłącznie te gatunki, co do których mamy pewność, że są jadalne. Warto skorzystać z atlasu grzybów, żeby sprawdzić, jakich gatunków lepiej unikać. Trzeba również pamiętać, aby nie zbierać grzybów, które rosną na skraju lasu, w rowach i w pobliżu skupisk odpadów. Takie okazy mogą być szkodliwe, ponieważ grzyby wchłaniają zanieczyszczenia ze swojego otoczenia.
Jako że grzyby są ciężkostrawne, należy przyrządzać je we właściwy sposób i jeść w rozsądnych ilościach. Grzybów leśnych nie powinny spożywać małe dzieci oraz osoby zmagające się z zaburzeniami układu pokarmowego.