Badacze odwiedzili jaskinię Taforalt. To jeden z największych cmentarzy w Afryce Północnej – miejsce spoczynku ludzi sprzed nawet 15 tys. lat. Postanowili dowiedzieć się, jaką dietę stosowali nasi dalecy przodkowie.
Do badań posłużyły szczątki iberomaurusów, którzy charakteryzowali się łowiecko-zbierackim stylem życia. Zamieszkiwali ten teren jeszcze przed rozwojem rolnictwa.
Maroko. Wiemy, co jedli starożytni
Eksperci postanowili skorzystać z doskonale zachowanych zębów i przeanalizowali izotopy w nich zawarte. Twórcy badania dokładnie przyjrzeli się składowi chemicznemu, co pozwoliło wyciągnąć wnioski.
Gromadzące się na zębach elementy pożywienia zostały zidentyfikowane i dopasowane do konkretnego pokarmu. W ten sposób okazało się, że ówcześnie żyjący ludzie żywili się głównie roślinami należącymi do gatunków śródziemnomorskich.
Przyjętą tezę potwierdziły szczątki znalezione na stanowiskach: żołędzi, orzeszków piniowych czy dzikich roślin strączkowych. Co więcej, okazuje się, że podobną dietę stosowano u małych dzieci. W ich zębach odkryto podobne stężenie izotopów roślinnych.
Przełomowe badania. Przeczą powszechnej opinii
Badania przeczą powszechnej opinii, że starożytni przed wynalezieniem rolnictwa żywili się głównie mięsem.
Iberomaurusowie przechodzili w kierunku mniejszej zależności od mięsa, jedząc rośliny. Jednak eksperci nie są w stanie odpowiedzieć na pytanie, dlaczego.
Jedna z hipotez zakłada bogactwo roślin jadalnych na zamieszkiwanym przez nich obszarze, toteż ich zbieranie i spożywanie stało się normą.
Źródło: „The Miami Herald”
Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage – polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!