Najnowsze badania przeprowadzone przez zespół naukowców z Uniwersytetu Cambridge rzucają nowe światło na wpływ błonnika na mikroflorę jelitową.
Wskazują one, że codzienne włączanie do diety produktów takich jak fasola, warzywa, owoce, pełnoziarniste wyroby zbożowe, orzechy i nasiona może sprzyjać rozwojowi pożytecznych bakterii w jelitach, które z kolei pomagają organizmowi w obronie przed groźnymi infekcjami.
Błonnik wspiera dobre bakterie
— Zrozumienie roli błonnika w naszej diecie i jego wpływu na mikrobiom jelitowy jest kluczowe — podkreśla Alexandre Almeida, autor badania. — Błonnik nie tylko wspomaga trawienie, ale także służy jako pożywienie dla korzystnych bakterii w naszych jelitach, co ma istotne znaczenie dla naszego układu odpornościowego — dodał.
Analiza 135 gatunków bakterii jelitowych wykazała ich związek z niższym poziomem Enterobacteriaceae – grupy bakterii, które mogą prowadzić do poważnych infekcji. Wśród nich znajdują się E. coli, odpowiedzialne za choroby przenoszone przez żywność, czy Klebsiella pneumoniae, które mogą wywołać zapalenie płuc czy zapalenie opon mózgowych. Problemem jest również ich rosnąca oporność na antybiotyki, co utrudnia leczenie.
— Niektóre z naszych bakterii jelitowych, zwłaszcza te powszechnie występujące u zdrowych ludzi, wykorzystują błonnik do produkcji substancji chemicznych znanych jako krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Jak wynika z dotychczasowych obserwacji, mogą one pomóc zmniejszyć stan zapalny i wzmocnić wyściółkę jelit — powiedział Almeida.
Zespół Almeidy wykorzystał sztuczną inteligencję do przeanalizowania próbek kału ponad 12 tys. osób z 45 krajów. Celem było zidentyfikowanie zdrowego poziomu Enterobacteriaceae. Odkrycia sugerują, że spożywanie większej ilości błonnika może promować wzrost pomocnych bakterii i zapobiegać nadmiernemu rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów.
Badanie wskazuje również na ograniczoną skuteczność probiotyków w wypieraniu szkodliwych bakterii.
— Jest jeszcze za wcześnie na formułowanie szczegółowych zaleceń dietetycznych, ale nasze wyniki potwierdzają rolę błonnika w utrzymaniu zdrowia jelit — dodaje Almeida, wskazując na potrzebę dalszych badań.
Publikacja badania w „Nature Microbiology” otwiera nowe perspektywy w zrozumieniu wpływu diety na mikrobiom jelitowy i zdrowie człowieka.
Tekst opublikowany w amerykańskim „Newsweeku”. Tytuł, lead i śródtytuły od redakcji „Newsweek Polska”.