Badania opublikowane na łamach „Nature Microbiology” wskazują, że kawa pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową w ciele człowieka. Mikrobiom jest bardzo ważny w naszym funkcjonowaniu. Bierze udział w procesie trawienia, wchłaniania składników odżywczych, ale ma także ogromny wpływ na tym budowanie odporności oraz zdrowie psychiczne.

Jednak mimo to niektórzy krzywią się na sam zapach kawy. Za nic nie dadzą się przekonać, aby zacząć raczyć się porannym espresso czy mlecznym latte. Kawa po prostu im nie smakuje. Dlaczego? To pytanie postawili sobie naukowcy z Niemiec.

Nie wyobrażasz sobie życia bez kawy? Sprawdź, ile o niej wiesz

Tajemnica kawy tkwi w genach

Punktem wyjścia była praca doktorska Coline Bichlmaier z Instytutu Leibniza na Uniwersytecie Technicznym w Monachium. Zidentyfikowała i przeanalizowała ona inną klasę wcześniej nieznanych substancji powstających podczas palenia kawy.

Dokładnie był to mozambiozyd zawarty w ziarnach typu arabika. Ma on ok. dziesięć razy bardziej gorzki smak niż kofeina i aktywuje dwa z ok. 25 typów receptorów gorzkiego smaku występujących w ludzkim ciele – receptory TAS2R43 i TAS2R46. Jednak – jak wyszło w toku badań opublikowanych na łamach „Food Chemistry” – związek ten ma niewielki wpływ na gorycz kawy.

Badania genetyczne wykazały, że wrażliwość na smak kawy zależała bardziej od predyspozycji genetycznych badanych. Dwie osoby miały uszkodzone obie kopie wariantu genu TAS2R43. Siedem osób miało jeden nienaruszony i jeden wadliwy wariant receptora, a tylko dwie osoby miały nienaruszone obie kopie genu.

Jednym smakuje, innych odpycha. Jaki jest sekret kawy?123RF/PICSEL

Nowe odkrycia pogłębiają naszą wiedzę na temat tego, jak proces palenia wpływa na smak kawy i otwierają nowe możliwości opracowywania odmian o skoordynowanych profilach smakowych. Są one również ważnym kamieniem milowym w badaniach nad smakiem, ale także w badaniach nad zdrowiem

powiedział Roman Lang, współautor badań.

U ludzi ok. 25 różnych typów receptorów smaku odpowiada za percepcję substancji gorzkich. Te receptory smaku gorzkiego znajdują się nie tylko w jamie ustnej, ale także w komórkach innych narządów i tkanek. Liczne funkcje, jakie tam pełnią, są przedmiotem wielu badań – od metabolizmu po badania nad smakiem.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version