Niektórzy z nas sięgają po filiżankę kawy na poranny rozruch, podczas gdy inni zawierzają medytacji lub stawiają na zimny prysznic. Ale co, jeśli sekret bystrego i sprawnego mózgu leży w tym, co jesz na śniadanie?
Nowe badanie przeprowadzone przez University of Reading w Wielkiej Brytanii sugeruje, że prosta zmiana śniadania — dodanie orzechów włoskich — może poprawić zdolności poznawcze u młodych dorosłych. Efekt ten ma się utrzymywać przez cały dzień.
50 gramów orzechów włoskich dla mózgu
Badania wykazały, że zjedzenie 50 gramów orzechów włoskich (mniej więcej garść) zmieszanych z musli i jogurtem doprowadziło do szybszego czasu reakcji i lepszej wydajności pamięci w późniejszym okresie dnia, w porównaniu ze śniadaniem o odpowiedniej kaloryczności, ale bez dodatku orzechów.
— Badanie wzmocnia argumenty przemawiające za orzechami włoskimi jako pokarmem dla mózgu. Garść orzechów włoskich do śniadania może dać młodym dorosłym przewagę umysłową, gdy muszą osiągnąć szczyt swoich możliwości — powiedziała w oświadczeniu autorka artykułu, profesor neurobiologii Claire Williams.
— To szczególnie ekscytujące, że tak prosty dodatek do diety może mieć wymierny wpływ na wydajność poznawczą — dodała.
W badaniu wzięło udział 32 zdrowych młodych dorosłych w wieku 18-30 lat. Zjedli oni dwa różne śniadania: jedno z orzechami włoskimi, a drugie bez. W ciągu następnych sześciu godzin naukowcy przeprowadzili na każdym z badanych trzy testy poznawcze, podczas których monitorowano aktywność mózgu.
Testy poznawcze przeprowadzano przez cały dzień, a aktywność mózgu monitorowano przez sześć godzin po zjedzeniu każdego śniadania.
Zespół odkrył, że ci, którzy jedli orzechy włoskie, mieli szybszy czas reakcji w ciągu dnia i lepszą wydajność pamięci pod koniec okresu testowego niż ci, którzy nie włączali orzechów do porannego posiłku.
Naukowcy zauważyli, że korzyści te ujawniły się po pewnym czasie od spożycia śniadania zawierającego orzechy włoskie.
Rejestr aktywności mózgu sugerował, że orzechy włoskie mogą pomóc mózgowi funkcjonować bardziej wydajnie podczas trudnych zadań umysłowych. Analiza próbek krwi wykazała również pozytywne zmiany w poziomie glukozy i kwasów tłuszczowych, co może przyczyniać się do poprawy zdolności poznawczych.
Naukowcy zaangażowani w badanie na Uniwersytecie w Reading uważają, że korzystne efekty mogą być związane ze składnikami odżywczymi znajdującymi się w orzechach włoskich, w tym kwasami tłuszczowymi omega-3 alfa-linolenowymi, białkiem i polifenolami
Chociaż wyniki są obiecujące, naukowcy zauważają, że konieczne są dalsze badania, aby w pełni zrozumieć, w jaki sposób orzechy włoskie poprawiają funkcjonowanie mózgu.
Badanie zostało sfinansowane przez California Walnut Commission. Jednak fundatorzy nie odegrali żadnej roli w przeprowadzeniu badania ani interpretacji jego wyników.
Orzechy — superfood dostępny dla każdego
Badanie opiera się na analizie wcześniejszych badań podkreślających korzyści zdrowotne z jedzenia orzechów. Jedno z nich przeprowadzone na Harvardzie wykazało, że osoby z cukrzycą typu 2, które spożywały więcej niż pięć porcji orzechów tygodniowo, obniżyły ryzyko chorób serca aż o 17 proc.
Badanie opisane w 2010 r. w czasopiśmie „Nutrients” wykazało również, że spożywanie większej ilości orzechów może obniżyć ryzyko chorób serca i kamieni żółciowych zarówno u mężczyzn, jak i kobiet. Może to wynikać z tego, że orzechy, w szczególności orzechy włoskie, zmniejszają stan zapalny po włączeniu ich do diety.
Stan zapalny jest głównym czynnikiem odpowiedzialnym za podwyższony poziom cholesterolu, ale także za występowanie innych chorób, w tym autoimmunologicznych, choroby Alzheimera, a nawet stanów lękowych i depresji.
Tekst opublikowany w amerykańskim „Newsweeku”. Tytuł, lead i śródtytuły od redakcji „Newsweek Polska”