Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o wykryciu wirusa w jednej z partii świeżych truskawek pochodzących z Maroka. Spożycie owoców może doprowadzić do wirusowego zapalenia wątroby typu A (WZW typa A – red.).
O niebezpiecznym produkcie GIS został poinformowany za pośrednictwem Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach.
Ostrzeżenie GIS przed skażonymi truskawkami. Wydano komunikat
Jak czytamy, chodzi o „truskawki świeże 500 gram”, które zostały zebrane w kraju północno-zachodniej Afryki. Importerem produktu jest hiszpańskie przedsiębiorstwo Dai Fruits SL, mieszczące się pod adresem Av. Ojos Negros 41, Sagunto, Valencia, 46520.
Numer felernej partii to 0000/13-3120/2095, a jej krajowym dystrybutorem są dwie firmy: Jeronimo Martins Polska S.A. (Biedronka – red.) oraz REDENBERG Sp. z o.o. Według analiz GIS truskawki zostały sprowadzone do Polski prawdopodobnie w dniach 11-12 marca 2024 roku.
„Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie” – podkreślono w komunikacie. Inspektorat zaleca konsumentom, by nie spożywali produktu objętego ostrzeżeniem. W przypadku wystąpienia objawów charakterystycznych dla WZW typa A instytucja apeluje o kontakt z lekarzem.
WZW typu A. Jak dochodzi do zarażenia i jakie są objawy choroby?
Wirusowe zapalenie wątroby typu A zwane jest także żółtaczką pokarmową. Choroba przenoszona jest głównie drogą pokarmową, a wirus jest odporny na działanie temperatur czy substancji chemicznych.
Objawy występują przeważnie od dwóch do siedmiu tygodni od zakażenia i mogą trwać nawet wiele tygodni. Należy do nich przede wszystkim gorączka, brak apetytu, nudności czy wymioty.
U około 15 proc. pacjentów symptomy nawracają lub trwają ciągle nawet przez okres od sześciu do dziewięciu miesięcy. U dzieci ponad 90 proc. przypadków zakażenia tym wirusem przebiega bez objawów lub z objawami niespecyficznymi, bez żółtaczki.
GIS informuje, że do zakażenia dochodzi głównie poprzez bezpośredni kontakt z chorym (np. przeniesienie wirusa poprzez nieumyte po wyjściu z toalety ręce) czy na skutek kontaktów seksualnych z osoba z WZW typ A. Najczęstszym powodem infekcji jest jednak spożycie skażonego pożywienia – np. nieumytych owoców – bądź picie skażonej wody.
Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage – polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!