Mazurek wielkanocny, którego wypiek zaczął w czasach komuny zanikać, to podstawa świąt wielkanocnych. Magda Gessler dzieli się z Wami swoim przepisem na mazurka wielkanocnego i składa najlepsze świąteczne życzenia.

Za komuny mazurki wielkanocne były tak koszmarne, brzydkie i tak niesmaczne że praktycznie zanikały! – zauważa Magda Gessler. Nikt nie pamiętał, że polski mazurek jest podstawą wielkanocy tak jak sernik i babka wielkanocna. Dziś jednak na nowo mazurki wróciły na nasze rodzinne stoły i – tak jak przed wojną – stanowią podstawę świątecznych wypieków.

– Wróciłam do mazurków wielkanocnych wraz z powrotem do moich wspomnień z dzieciństwa. Cudowność mazurków polega na lekkości ich ciasta, które jest zarazem kruche, prawdziwe polskie, oparte na idealnych proporcjach żółtek i masła – opowiada Magda Gessler. Specjalnie dla Was dzieli się swoim najlepszym przepisem na ten szczególny wypiek i składa czytelnikom „Newsweeka” najserdeczniejsze życzenia.

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 4 żółtka na twado przetarte przez sito
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • sól
  • cukier
  • starta skórka cytryny

Na wierzch mazurka kładziemy co uważamy za stosowne. Może to być masa marcepanowa i sos różany.

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version