
Spis treści:
-
Jak wybrać dobre pomarańcze? Zwróć uwagę na te szczegóły
-
Jak wybrać mandarynki i pomarańcze bez pestek?
Jak wybrać dobre pomarańcze? Zwróć uwagę na te szczegóły
Jeśli chodzi o wybór pomarańczy, to kluczowa w tym kontekście okazuje się odmiana tych owoców. Według wielu osób najlepsze są cytrusy Washington Navel – odznaczają się one słodko-kwaśnym smakiem oraz brakiem pestek. Ponadto łatwo się je obiera, wobec czego stanowią idealną opcję, jeśli chodzi o szybką przekąskę. W polskich sklepach określa się często mianem „pomarańcze deserowe”.
Skoro wiemy już, na którą odmianę warto „polować” w sklepie, to teraz musimy poznać sposób, który pozwoli nam ją rozpoznać. Okazuje się, że należy zwrócić uwagę na pewien niewielki szczegół.
Pomarańcze charakteryzują się obecnością niewielkiego wgłębienia na skórce w dolnej części owocu – może ono przywodzić na myśl pępek. To efekt naturalnej mutacji – obecność wspomnianego „pępka” świadczy o powstaniu drugiego, nierozwiniętego owocu wewnątrz.
Wybierając pomarańcze, warto także zwrócić uwagę na ich kolor. Powinien być jasnopomarańczowy, pozbawiony zielonkawych plam. Należy wybierać cytrusy o lekko zaokrąglonych końcówkach. Nie bez znaczenia jest także skórka – powinna być gładka i nieuszkodzona.
Jak wybrać mandarynki i pomarańcze bez pestek?
Jedni wolą pomarańcze, a inni mandarynki. W przypadku tych drugich owoców radość z jedzenia mogą popsuć pestki. Na szczęście istnieje pewien sposób, który pozwoli wybrać cytrusy pozbawione tej wady. Na co trzeba zwrócić uwagę?
Tutaj również z pomocą przychodzi znajomość odmian. Bezpestkowe mandarynki to między innymi Llusar, Clementine Nova czy Satsuma. Warto postawić również na klementynki.
Wybierając mandarynki w sklepie, dobrze jest je delikatnie ścisnąć. Wynika to bowiem z faktu, że w owocach pozbawionych pestek skórka nie przylega zbyt mocno do miąższu. Wspomniane ściśnięcie mandarynki pomoże ocenić, czy skórka jest luźniejsza.
Co ciekawe, zazwyczaj bardziej soczyste i bezpestkowe mandarynki są nieco cięższe. Z tego względu, podczas wyboru cytrusów w sklepie, dobrze jest wziąć kilka z nich do rąk i ocenić ich wagę. Ponadto lepiej unikać poobijanych i uszkodzonych owoców. W ich przypadku istnieje większe ryzyko rozwoju pleśni – takie mandarynki najzwyczajniej w świecie zepsują się znacznie szybciej. Ważny jest także kolor przy ogonku – powinien być biały lub kremowy, co świadczy o świeżości mandarynek.

