Przez lata kawa była postrzegana jako szkodliwa używka, zwłaszcza jeśli chodzi o zdrowie serca. Jednak coraz więcej badań dowodzi, że ten aromatyczny napar może mieć działanie ochronne przed cukrzycą typu 2, chorobą wieńcową, udarami i wieloma innymi chorobami kardiometabolicznymi.

W nowym badaniu, opublikowanym w Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, naukowcy z Uniwersytetu Soochow w Chinach odkryli, że umiarkowane spożycie kawy i kofeiny — czyli około trzech filiżanek kawy dziennie — wiązało się z niższym o 48,1 proc. ryzykiem wystąpienia dwóch lub więcej chorób kardiometabolicznych w porównaniu do osób, które piły mniej niż jedną filiżankę dziennie.

Aby dojść do tych wniosków, naukowcy przeanalizowali dane z UK Biobank, dużego badania obejmującego ponad 500 tys. uczestników w wieku od 37 do 73 lat. Po wykluczeniu osób z niejednoznacznymi danymi dotyczącymi spożycia kofeiny i/lub kawy pozostało około 350 tys. osób.

Spożycie kawy i kofeiny na wszystkich poziomach było odwrotnie związane z ryzykiem rozwoju chorób kardiometabolicznych w okresie badania.

„Badania te potwierdzają, że promowanie umiarkowanego spożycia kawy lub kofeiny jako nawyku żywieniowego wśród zdrowych ludzi może przynieść daleko idące korzyści w zapobieganiu rozwoju chorób kardiologicznych i metabolicznych” — powiedział w oświadczeniu Chaofu Ke, badacz z Wydziału Epidemiologii i Biostatystyki, Szkoły Zdrowia Publicznego w Suzhou Medical College Uniwersytetu Soochow w Suzhou w Chinach, który jest też głównym autorem badania.

Odkrycia te uzupełniają rosnącą liczbę dowodów na to, że umiarkowane spożycie kofeiny i kawy może być korzystne dla naszego zdrowia. Na przykład, wcześniejsze badania powiązały spożycie kawy z lepszą wydajnością sportową i umysłową, a także bardziej zróżnicowanym mikrobiomem jelitowym.

Oczywiście są osoby, które powinny ograniczyć spożycie kofeiny, na przykład kobiety w ciąży i osoby z chorobami serca. Co więcej, dodanie dużej ilości cukru i śmietanki prawdopodobnie zniweluje korzystne efekty naparu.

Aby uzyskać jak najwięcej korzyści, ważne jest, aby ograniczyć spożycie do zalecanych ok. trzech filiżanek dziennie i pić kawę czarną lub z niewielką ilością mleka.

Tekst opublikowany w amerykańskim „Newsweeku”. Tytuł, lead i śródtytuły od redakcji „Newsweek Polska” .

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version