Wielokrotnie pisaliśmy o owocach czy warzywach, które są mało znane, a są skarbnicą zdrowia. Do jednych z takich owoców należy kantalupa – melon cukrowy (Cucumis melo, var. cantaloupensis). 100 g kantalupy wypełnia 61 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która jest źródłem odporności. Jej kuzynem jest równie zdrowy melon pepino.
Melon pepino – słodki owoc do szklarni
Melon pepino, inaczej psianka melonowa (Solanum muricatum) to gatunek rośliny należący do rodziny psiankowatych. Jest wiecznie zieloną byliną. Pochodzi z Peru, ale obecnie uprawiana jest w całej strefie tropikalnej i subtropikalnej. Melona pepino można z powodzeniem uprawiać w szklarniach w cieplejszych regionach w klimacie umiarkowanym (warunek jest jeden – nie może być mrozu, więc szklarnia musi być ogrzewana). A jest po co – ma smaczne, słodkie owoce.
Melon pepino ma jajowaty kształt. Jego błyszcząca skórka przechodzi, w miarę dojrzewania, od koloru żółtego przez żółto-pomarańczowego do jasnego pomarańczowego z regularnymi fioletowymi pręgami. Miąższ dojrzałego melona pepino odznacza się intensywnym, ciemno żółtym kolorem, jest bardzo soczysty i ma mocny zapach.
Na co jest dobry melon pepino?
Mimo słodkiego smaku, owoc ten jest idealny dla osób chcących pozbyć się nadmiarowych kilogramów. Ma bardzo mało kalorii i jest bogaty w błonnik, który wspomaga pracę jelit.
Poza tym melon pepino ma w sobie mnóstwo witaminy C, więc jest idealny na wsparcie odporności. Podobnie jak kantalupa wspomaga pracę serca – jest bogaty w potas, magnez oraz żelazo, które jest ważne w układzie krwionośnym.
Poza tym ma dużo antyoksydantów oraz witamin odpowiedzialnych za wygląd skóry – A, K oraz B. Melona pepino można jeść na surowo, ale też świetnie sprawdza się w sałatkach. Dla bardziej ambitnych polecamy zrobić lemoniadę lub sorbet.