Filmy pokazujące ludzi spożywających smażone w głębokim tłuszczu wykałaczki skrobiowe z przyprawami czy tartym serem zbierają tysiące polubień i udostępnień na platformach takich jak TikTok i Instagram.
– Są bardzo chrupiące – mówi jeden z użytkowników TikToka, zjadając smażone wykałaczki, które kształtem przypominają kręcone frytki.
Tymczasem okazuje się, że spożywanie produktów może być niebezpieczne dla zdrowia. Z uwagi na powszechność problemu na reakcję zdecydowały się władze Korei Południowej.
Korea Południowa: Niebezpieczny trend z serwisu TikTok. Reaguje ministerstwo
Jak relacjonuje agencja Reutera, południowokoreańskie Ministerstwo Bezpieczeństwa Żywności i Leków ostrzegło, że to nie jest żywność. „Ich bezpieczeństwo jako żywności nie zostało potwierdzone” – zwróciło uwagę południowokoreańskie ministerstwo we wpisie opublikowanym na platformie X. „Prosimy o ich niespożywanie” – zaapelowano do użytkowników.
Wykałaczki skrobiowe, kategoryzowane przez resort jako produkty sanitarne, są wykonane ze skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej zmieszanej z sorbitolem, ałunem i sztucznym barwnikiem.
Sorbitol to rodzaj alkoholu cukrowego, a ałun to związek chemiczny znajdujący się w składzie proszku do pieczenia. Nie są one szkodliwe, gdy są spożywane w małych ilościach, ale w nadmiarze mogą powodować wymioty, biegunkę i stany zapalne.