Majonez, ketchup, sos tysiąca wysp, czy może „tradycyjny” czosnkowy. Uwielbiamy przyprawiać swoje jedzenie, by nadać mu więcej smaku, ale jak się okazuje, nie jesteśmy w tym sami, bo podobnie robią m.in. kakadu.
Kakadu poleca: makaron z jagodami
Naukowcy już wcześniej odkryli, że niektóre ptaki moczą sucharki w wodzie przed jedzeniem, zupełnie jak niektórzy ludzie lubią maczać herbatniki w gorących napojach, To odzwierciedla nasze wspólne upodobania do wilgotnej konsystencji pokarmu.
Teraz dowiedzieliśmy się z kolei, że ptaki równie chętnie maczają makaron w jogurcie sojowym o smaku jagodowym.
Ptaki w eksperymencie miały problem z tym, że ich jedzenie nie było wystarczająco smaczne, więc podeszły do jogurtu, naprawdę zanurzały w nim jedzenie, jak my robimy to z frytkami i keczupem, a następnie jadły je razem. A gdy jogurt się skończył, robiły to ponownie
Ptaki nie lubią mdłego jedzenia
Zespół zauważa, że jedynym wcześniejszym badaniem sugerującym, że zwierzęta smakują swoje jedzenie, była publikacja z lat 60. XX w., w której japońskie makaki zanurzały ziemniaki w słonej wodzie.
Pisząc na łamach „Current Biology”, Zewald i jego współpracowniczka dr Alice Auersperg opisali, jak początkowo zauważyli dwa kakadu białookie trzymane w niewoli, które podczas śniadania moczyły gotowane kawałki ziemniaków w jogurcie sojowym o smaku jagodowym.
Następnie przeprowadzili 14 prób, z których każda trwała 30 minut. Grupa 18 ptaków miała do wyboru miski z makaronem i kalafiorem lub ziemniakami i marchewką, a także trzy dipy: jagodowy jogurt sojowy, zwykły jogurt sojowy i świeżą wodę.
Ptaki nie maczały marchewek ani kalafiora w żadnym z dipów, jednak dziewięć kakadu zanurzało makaron, ziemniaki lub oba te produkty w jogurcie sojowym, preferując smak jagodowy od naturalnego, co sugeruje, że zachowanie to nie było związane wyłącznie z konsystencją (ptaki wolały także jeść bezpośrednio jagodowy jogurt sojowy zamiast wersji naturalnej).
Chodzi o smak, a nie konsystencję
Zespół uważa, że ptaki nie zanurzały jedzenia, aby je zmiękczyć, ponieważ przekąski były już miękkie. Zwłaszcza, że nie maczały też jedzenia w wodzie, a zanurzanie jedzenia w jogurcie sojowym trwało tylko przez ok. trzy sekundy, w przeciwieństwie do ponad 20 sekund, kiedy wcześniej obserwowano je moczące sucharki w wodzie.
Badacze sugerują więc, że ptaki prawdopodobnie maczały jedzenie, aby poprawić jego smak, dodając, że dalsze eksperymenty wykazały, iż preferencja dla jagodowego jogurtu sojowego nie wynikała jedynie z jego koloru. Zespół zauważył, że ptaki były bardzo energiczne podczas moczenia jedzenia: przeciągały je, toczyły i dociskały do jogurtu sojowego – prawdopodobnie w celu zwiększenia jego pokrycia.
Zjadały jedzenie razem z jogurtem i nigdy nie zlizywały jogurtu przed spożyciem jedzenia, co wskazuje na ich preferencję dla kombinacji obu składników
Autorzy podsumowują, że chociaż to zachowanie wydaje się nowością, nie jest jasne, czy jeden ptak nauczył tego innych, czy też pojawiło się ono niezależnie u różnych osobników. Gdyby jednak było wrodzone, cała grupa by je wykazywała, a jak podkreślają badacze, nie wszystkie ptaki tak robią i na wolności również tego nie zaobserwowano.