Makaron w różnych formach i z różnymi sosami to jeden z najpopularniejszych pomysłów na obiad i kolację. Oczywiście najłatwiej kupić jest gotowy produkt w sklepie, ale przygotowanie własnego, domowego makaronu z wybranych przez nas składników również nie musi być trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w specjalną maszynkę do robienia makaronu. Na rynku znajdziemy zarówno tradycyjne, jak i elektryczne urządzenia, które pozwolą nam w prosty sposób przygotować spaghetti, tagliatelle, a nawet ravioli. Sprawdzamy, ile kosztuje taki sprzęt.
W tekście umieszczono linki reklamowe naszego partnera
Maszynka do makaronu Maestro MR-1679
Klasyczna, prosta w obsłudze i bardzo niedroga ręczna maszynka do makaronu, dostępna w cenie kilku paczek włoskiego makaronu kupowanego w sklepie. Posiada dziewięć stopni regulacji grubości ciasta (od 0,3 do 3 mm), może wytworzyć cienkie nitki spaghetti, szerszą „tasiemkę” lub płaty do lasagne, a mocujemy ją do kuchennego blatu lub stołu poprzez mocny mechanizm zaciskowy. Za stabilność podczas wytwarzania pasty odpowiada także antypoślizgowa podstawa sprzętu, całość zaś została wykonana ze stali nierdzewnej.
Maszynka do makaronu Browin 320001
Browin 320001 to kolejny, tradycyjny model dostępny również w atrakcyjnej cenie. Maszynka umożliwia przygotowanie makaronu o grubościach 1,5 mm i 6,6 mm, co ucieszy fanów chociażby tagliatelle, mocowana jest do blatu poprzez solidne imadło, a jej rolki są niklowane, co znacznie przedłuża ich trwałość i żywotność. Pozostałe elementy wykonano zaś również ze stali nierdzewnej.
Kody i kupony rabatowe do RTV EURO AGD. Kliknij tutaj i sprawdź
Maszynka do makaronu Kinghoff KH-3113
Maszynka do makaronu Kinghoff KH-3113 cechuje się bardzo wysoką jakością wykonania. Do jej produkcji wykorzystano bowiem chromowaną stal, w której wszystkie elementy mechaniczne wzmocniono dodatkowo stalą utwardzoną. Urządzenie oferuje dziewięciostopniową regulację grubości ciasta, która zaczyna się już od jednego milimetra, ciasto zaś wałkowane jest na szerokość 15 mm. Możemy wykroić z niego spaghetti, tagliatelle, przygotować lasagne lub ravioli za sprawą specjalnej przystawki do pierożków. Całość montujemy do kuchennego stołu lub blatu standardowo za pomocą zacisku mocującego.
Maszynka do makaronu Gefu Perfetta
Kolejna maszynka do makaronu napędzana korbką oraz siłą naszych rąk. Z Gefu Perfetta przygotujemy sześć różnych rodzajów pasty – od spaghetti po lasagne – czy ciasto do ravioli. Możemy też regulować grubość ciasta (od 0,2 do 3 mm), a także jego szerokość (do 14,5 cm). Antypoślizgowa podstawa zapewnia stabilność, a chromowana stal, z której wykonano sprzęt, stylowo ozdobi dodatkowo naszą kuchnię.
Maszynka do makaronu Ariete 1593 Pastamatic
Urządzenie włoskiej marki Ariete różni się nieco swoim designem od poprzednich propozycji. Pastamatic 1593 stanowi bowiem połączenie dwóch rodzajów maszynek do makaronu – klasycznej i elektrycznej. Domową pastę możemy wytwarzać tradycyjnie za pomocą korbki lub skorzystać ze wsparcia pod postacią silnika elektrycznego o mocy 90 W, pracującego w dwóch prędkościach. Zarówno jednym, jak i drugim sposobem przygotujemy różne rodzaje makaronu, tryb ręczny umożliwia wybór spośród dziewięciu poziomów grubości ciasta, a tryb automatyczny z 10 poziomów. Dołączone do zestawu akcesoria pozwolą nam zrobić lasagne, fettuccine, pappardelle, tagliatelle i tagliolini, a sprzęt wykonano z wysokiej jakości stali nierdzewnej.
Maszynka do makaronu Gefu G-28300
Jeszcze jedna klasyczna maszynka marki Gefu, za pomocą której przygotujemy makarony jak z menu włoskiej restauracji. Do wyboru mamy tagliolini, tagliatelle, lasagne, lasagne ricce, spaghetti i ravioli, grubość ciasta możemy ustawić w zakresie od 0,2 do 3 mm, jego szerokość zaś to 14,5 cm. W zestawie znajdziemy też trzy wymienne nakładki oraz rolkę do wycinania ciasta, maszynkę mocujemy standardowo do blatu, posiada także antypoślizgową podstawę, a wykonano ją ze stali nierdzewnej z eleganckim, chromowanym wykończeniem.
Kody i kupony rabatowe do Media Expert. Kliknij tutaj i sprawdź
Maszynka do makaronu Rommelsbacher PM 220 Pastarella
Na koniec sprzęt ze znacznie wyższej półki cenowej, ale oferujący też dużą większą wydajność oraz wygodę. Rommelsbacher PM 220 Pastarella to nowoczesna, elektryczna maszynka do makaronu wyróżniająca się pojemnością oraz zastosowaniem zintegrowanej wagi do ciasta, a także automatycznego dopływu wody. Za jednym razem może przygotować aż 800 gramów makaronu, do dyspozycji mamy sześć automatycznych i dwa ręczne programy, możemy też wybierać spośród siedmiu klasycznych form pasty. W obsłudze urządzenia pomoże czytelny wyświetlacz LED, jego moc to 220 W, a dołączona do zestawu specjalna szczotka ułatwi jego czyszczenie.