Wiele czynników przyczynia się do starzenia się, a dieta nie jest wyjątkiem. Żywność dostarcza szeregu niezbędnych składników odżywczych, które mogą wspierać mikrobiologiczną maszynerię naszego organizmu i pomóc nam żyć dłużej oraz zdrowiej.
Jednym z napojów, który wykazał obiecujące wyniki w tym zakresie, jest herbata. I choć picie herbaty może być stereotypowo brytyjskim zachowaniem, napój ten można znaleźć w prawie 80 proc. amerykańskich gospodarstw domowych — ogłosiło Tea Association of the USA.
Badania na zwierzętach sugerują, że związki roślinne zawarte w herbacie, zwane polifenolami, mogą zwiększać długość życia robaków, much i myszy, podczas gdy badania na ludziach wykazały, że spożycie herbaty wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem różnych chorób związanych z wiekiem, w tym chorób serca, cukrzycy, demencji i raka. Jednak bardzo niewiele badań dotyczyło związku między spożyciem herbaty a biologicznym starzeniem się.