Popularny szparag, inaczej szparag lekarski (Asparagus officinalis), jest jedynym jadalnym przedstawicielem rodzaju szparag (Asparagus) i jako roślina uprawna rozpowszechniony został na całym świecie.
Szparagi jedną z najbardziej toksycznych roślin
Największe centrum produkcji znajduje się w Chinach. Jest ceniony ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. Jadalne są młode pędy zwane zwyczajowo szparagami lub też wypustkami szparagów.
W handlu królują białe i zielone odmiany, które pomimo różnic są pędami tego samego gatunku. Odmienna barwa wypustek wynika z różnego sposobu uprawy – zielone wyrastają nad powierzchnię gruntu, zaś białe rosną przysypane ziemią.
Jednak w tegorocznym konkursie na najbardziej toksyczną roślinę drugie miejsce zajął właśnie szparag lekarski.
QUIZ Czy znasz polskie nazwy modnych warzyw i owoców? Sprawdź
Szparagi wcale nie są takie zdrowe
W plebiscycie organizowanym przez Ogród Botaniczny w Hamburgu na podium najtoksyczniejszych roślin znalazły się szparagi. Na pierwszym miejscu znalazła się wisteria (glicynia) – wisząca roślina ozdobna z rodziny bobowatych.
Jak się okazuje, tajemnica potencjalnej toksyczności szparagów tkwi w ziemi. Pędy kumulują szkodliwe substancje, które przenikają do gleby, m.in. pestycydy, chlorany. W związku z tym są naszprycowane metalami ciężkimi, np. kadmem.
Związki te oczywiście negatywnie wpływają na zdrowie, szczególnie na układ oddechowy, wątrobę oraz nerki. Dlatego spożywanie szparagów odradza się osobom z dną moczanową (podagrą) oraz tym, którzy leczą się na kamienie nerkowe.
Szparagi zawierają puryny, a te gromadzą kwasu moczowy w organizmie. Osoby mające problemy z perystaltyką jelit mogą mieć uczucia wzdętego brzucha po spożyciu szparagów.

Nie tylko szparagi są toksyczne dla zdrowia
Eksperci zalecają spożywanie warzyw i owoców ze sprawdzonych upraw. Jednak nie tylko w szparagach można znaleźć toksyczne związki. Informowaliśmy o wszechobecnym mikroplastiku, który jest zagrożeniem dla zdrowia i życia. Zaktualizowano właśnie listę produktów spożywczych, które zawierają mikroplastik. Do niechlubnej grupy dołączyły m.in. ryby, sól czy cukier.
Jak się okazuje, różowa sól himalajska może zawierać cząsteczki plastiku. Badania z University of Queensland wskazują, że każde 100 gramów ryżu może zawierać od 3 do 4 miligramów mikroplastiku.
W przypadku ryżu błyskawicznego ilość ta wzrasta. Tym samym panierowane krewetki mają ok. 300 kawałków mikroplastiku na porcję. Zaś paluszki rybne znajdują się w rankingu najbardziej zanieczyszczonych białek. Mikroplastik nie ominął też białka roślinnego – jabłka i marchew również go zawierają. Badania wskazują, że oba te produkty mogą mieć ponad 100 tys. cząstek mikroplastiku na gram.