• Nowe badania ujawniają wysokie poziomy kwasu trifluorooctowego (TFA) w popularnych produktach zbożowych dostępnych w całej Europie.

  • Produkty zbożowe, takie jak płatki śniadaniowe, pieczywo czy mąka, zawierają TFA na poziomie znacznie przekraczającym stężenie tego związku w wodzie z kranu.

  • Organizacje ekologiczne apelują o natychmiastowe wprowadzenie surowszych regulacji oraz zakaz stosowania pestycydów PFAS.

  • Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu

O co chodzi z wiecznymi chemikaliami?

Kwas trifluorooctowy (TFA) to organiczny związek chemiczny, który jest silnym kwasem, około 10 tys. razy mocniejszym od kwasu octowego. Może występować w zbożachEast News East News

Co TFA robi w pszenicy i jak oddziałuje?

  • Znikające jezioro odsłoniło toksyczną tajemnicę. To zabójczy pył
  • Przetestowali warzywa i owoce z działek ROD. Wyniki dają do myślenia

Substancje per- i polifluoroalkilowe zawarte są w wielu produktach codziennego użytku, na przykład w kosmetykach, środkach czystości, opakowaniach żywności, a nawet w papierze toaletowymDeposit/East NewsEast News

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version