Zwyciężczyni Master Chefa i jej przepis na wigilijny barszcz

Buraki, śliwki, jabłka i trochę czasu – Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji 2. edycji Master Chef Polska zdradza swój przepis na wigilijny barszcz.

𝗕𝗔𝗥𝗦𝗭𝗖𝗭 𝗖𝗭𝗘𝗥𝗪𝗢𝗡𝗬

𝗦𝗸ł𝗮𝗱𝗻𝗶𝗸𝗶

2 kg buraków

Ok. 300-400 ml zakwasu z buraków z dodatkiem czosnku

korzeń pietruszki, 2 marchewki, 1/2 pora, 2 opalone cebule, 1/2 główki czosnku

2 kwaśne jabłka, np. szara reneta

3 suszone podgrzybki

4 suszone śliwki

3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka suszonego majeranku

Do smaku, po odcedzeniu: sól, świeżo mielony pieprz, ocet jabłkowy (ok. 20-30 ml)

Warzywa umyj, obierz. Duże, obrane buraki pokrój na ćwiartki, mniejsze na pół. Wszystkie warzywa przełóż do garnka, zalej wodą. Dodaj podgrzybki, śliwki, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Wywar gotuj na wolnym ogniu, aż buraki zmiękną (ok. 1-1,5 godziny).

Następnie dodaj rozkrojone jabłka, roztarty w dłoniach majeranek i gotuj ok. 20-30 minut. Na koniec wlej zakwas, całość zagrzej (nie gotuj) i odstaw do wystudzenia. Barszcz z warzywami odłóż na ok. 10-12 godzin w zimne miejsce. Na drugi dzień odcedź, zagrzej i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz octem jabłkowym.

Barszcz podajemy z purée ziemniaczanym i okrasą z cebuli.

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version