Nowy przepis: 20 stycznia Komisja Europejska przyjęła rozporządzenie wykonawcze (2025/89), w którym zatwierdza wprowadzenie na rynek żywności zawierającej proszek z całych larw mącznika młynarka (Tenebrio molitor). Decyzja zapadła na podstawie opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), wskazującej, że produkt jest „bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy proponowanych poziomach stosowania”. Warunkiem jest uprzednie poddanie proszku promieniowaniu UV.
Lista produktów: Tym samym proszek z larw mącznika będzie mógł zostać wykorzystany w: produktach na bazie makaronu, przetworzonych produktach z ziemniaków, serach i produktach serowych, musach owocowych i warzywnych, ciastach i ciastkach, a także pieczywie. Na opakowaniach będzie musiała znaleźć się informacja, że produkt może wywołać reakcje alergiczne u osób uczulonych na skorupiaki. Obecnie zezwolenie na wprowadzenie nowej żywności posiada wyłącznie firma Nutri’Earth, lecz rozporządzenie podkreśla, że mogą uzyskać je również inni wnioskodawcy.
Owady na talerzach: „Rzeczpospolita” wskazuje, że decyzja jest zgodna z agendą Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), która promuje spożycie owadów jako zrównoważonego źródła białka. – W tym kontekście zatwierdzono również spożycie świerszcza domowego w postaci mrożonej, suszonej i sproszkowanej, a także szarańczy wędrownej – zauważa cytowany przez dziennik prof. Adam Gwiazda. Już teraz w polskich sklepach nabyć można między innymi mąkę proteinową ze świerszczy czy „chrupiące robaczki” z chili lub solą.
Przeczytaj również: „Unia Europejska znowu miesza przy żywności. Od 2025 r. nowe przepisy. Każde je odczuje”.
Źródła: EUR-Lex, Rzeczpospolita