Szpitalne jedzenie może budzić niesmak tych, którzy lubią urozmaicone posiłki. Wraz ze wzrostem liczby osób, które przechodzą na diety wegetariańskie, a zwłaszcza wegańskie, pojawia się jednak problem z dostępem do takiej żywności w wielu restauracjach, hotelach, a także placówkach publicznych takich jak szkoły, czy szpitale.
O wprowadzenie śniadań, obiadów i kolacji dostosowanych do potrzeb wegan apelują autorzy petycji skierowanej do minister zdrowia.
Osobami, które wybierają dietę wegańską, kierują różne aspekty; głównie zdrowotne, etyczne i środowiskowe. Według Dominiki Adamczyk, doktorantki na Wydziale Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego weganie są w Polsce dyskryminowani.
„Weganie są generalnie traktowani jako grupa mniejszościowa. Po prostu w większości społeczeństw jednak dominują osoby, które jedzą mięso, weganie to jest mała grupa, która ze względu na swoją liczebność może doświadczać różnego rodzaju wykluczeń i stereotypów” – mówi doktorantka.
Potwierdzają to autorzy petycji skierowanej do ministerstwa zdrowia, choć według nich trudno wskazać konkretną przyczynę takiego stanu rzeczy.
„Nie wszystkie placówki zapewniają dostęp do wegańskich posiłków. Wpływa to negatywnie na stan odżywienia i zdrowia pacjentów, zwłaszcza podczas dłuższych hospitalizacji. Problem dotyczy przede wszystkim szpitali z własną kuchnią, rzadziej tych, które korzystają z usług cateringu” – czytamy w apelu.
Według autorów petycji w społeczeństwie nadal funkcjonują błędne przekonania dotyczące diety wegańskiej, jak np. to, że jest droższa od tradycyjnej albo niepełnowartościowa. Nie jest to prawdą, ponieważ dietę tę – jak każdą inną – można uczynić pełnowartościową oraz zmniejszyć koszty żywienia się roślinnie.
Według autorytetów w dziedzinie dietetyki (m.in. Amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki, Brytyjskiego Towarzystwa Dietetycznego i Stowarzyszenia Dietetyków Kanady) odpowiednio zbilansowane diety wegetariańskie mają pozytywny wpływ na zdrowie.
Dieta roślinna zapewnia ponadto korzyści zdrowotne. Rezygnując z mięsa, można zapobiec niektórym chorobom uznanym za cywilizacyjne. Wegetarianie i weganie są mniej narażeni na niektóre schorzenia, w tym chorobę niedokrwienną serca, cukrzycę typu 2, nadciśnienie, niektóre rodzaje nowotworów i otyłość.
„Ponadto diety roślinne są bardziej zrównoważone pod względem środowiskowym niż diety bogate w produkty pochodzenia zwierzęcego, ponieważ zużywają mniej zasobów naturalnych i wiążą się ze znacznie mniejszymi szkodami dla środowiska” – czytamy w petycji, którą można podpisać na stronie zostanwege.pl.
Zobacz też: Ekologiczne uprawy w Polsce. Ile ich mamy?