Według danych FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa), globalny indeks cen żywności w czerwcu utrzymał się na poziomie z maja. Był jednocześnie o 2,1 proc. niższy niż w czerwcu ubiegłego roku i o 24,8 proc. niższy od szczytu z marca 2022 roku.

Ceny żywności w Polsce będą rosły

Michał Gazdecki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, cytowany przez „DGP”, podkreśla, że mimo spadku globalnych cen surowców żywnościowych, ceny detaliczne w Polsce będą nieznacznie rosły.

Indeks FAO, będący miarą międzynarodowych cen głównych towarów spożywczych, pozostaje poniżej maksimum z początku rosyjskiej agresji na Ukrainę, ale wciąż jest ponad jedną piątą wyżej niż średnia z lat 2014–2016. Od października 2020 roku indeks ten nieprzerwanie pozostaje powyżej przeciętnego wyniku z połowy poprzedniej dekady.

Choć globalne notowania cen żywności spadły, wciąż są na tyle wysokie, że konsumenci na całym świecie odczuwają presję na swoich portfelach. Ceny żywności w Polsce, podobnie jak w wielu innych krajach, nadal będą podlegać wahaniom z powodu różnych czynników, takich jak koszty produkcji, transportu i zmiany kursów walut.

Nadal istotne jest monitorowanie globalnych trendów i polityk żywnościowych, aby zrozumieć, jak przyszłe zmiany mogą wpływać na ceny detaliczne i dostępność żywności na rynkach lokalnych.

Polacy obawiają się wzrostu cen w sklepach

Jak wynika z badania UCE Research i Grupy Offerista, aż 60 proc. Polaków jest przekonanych, że ceny w sklepach w najbliższym czasie będą rosły, z czego 29,7 proc. jest zdecydowanie pewnych takiego scenariusza, zaś 30,2 proc. jest raczej przekonanych, że tak będzie. Przekonanie, że ceny w sklepach w najbliższym czasie nie wzrosną wyraża 29 proc. ankietowanych (20 proc. „raczej nie”, 9 proc. „zdecydowanie nie”), a 11 proc. nie ma tej sprawie zdania.

Uwaga na te produkty spożywcze

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) co roku przeprowadza tysiące kontroli w zakresie jakości artykułów rolno-spożywczych. W 2023 roku 16 proc. skontrolowanych produktów na etapie detalicznym wykazało niezgodność z przepisami dotyczącymi parametrów fizykochemicznych, a co czwarta partia była nieprawidłowo oznaczona. Szczególną uwagę inspektorów zwróciły oliwa z oliwek oraz przetwory grzybowe.

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version