Przekąski nie powinny pokrywać więcej niż 10 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego psa, aby zapewnić mu zbilansowaną dietę.

Ale nie tylko przedawkowanie przysmaków może być potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia czworonogów. Trzeba uważać, co podajemy pupilom. Gryzaki na bazie skór są wyrobem przemysłu skórzanego.

Gryzaki dla psów z Chin. Odpady z chemikaliami

Europejscy weterynarze i służby weterynaryjne ostrzegają przed toksycznymi gryzakami z Chin. M.in. Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) odradza opiekunom psów podawanie kości do żucia i żwaczy wyprodukowanych na bazie skór zwierząt.

Austriacki portal Kynologen informuje z kolei, że wiele produktów z prasowanej skóry pochodzi z zakładów garbarskich, czyli miejsc, w których używa się toksycznych chemikaliów. Aby pozbyć się „niepotrzebnych” części zwierząt, np. włosów, stosuje się potencjalnie groźne dla czworonogów substancje.

Według lekarzy z Austrii problemem jest też brak kontroli produktów, które na teren UE docierają z Azji. Producenci z UE są zobowiązani są do przestrzegania unijnych norm. Dla klientów trudne może być jednak to, czy gryzak lub kość sprzedawane w sklepie zoologicznym są z Europy, czy np. z Chin.

Takie kości są niemal w każdym sklepie zoologicznym123RF/PICSEL

Podejrzanym przysmakom, które trafiają do Europy zaczęto przyglądać się mocniej w 2024 r. W ostatnim czasie, głównie w Europie Zachodniej, odnotowano przypadki tajemniczej choroby u psów. Nazywa się ją „syndromem wilkołaka”.

Zwierzęta, które trafiały do gabinetów weterynarii, miały ataki paniki, spazmy i drgawki, czy ataki padaczki, a w niektórych przypadkach kończyło się śmiercią.

Objawy silnego zatrucia, a nawet śmierci mogły zostać wywołane przez zawarte w skórach metale ciężkie, chromian używany do garbowania skór, czy sztuczne barwniki.

„Zalecamy właścicielom psów, aby unikali podawania psom podejrzanych gryzaków. Nie ma dowodów sugerujących, że produkty te stanowią jakiekolwiek ryzyko dla zdrowia ludzi” – oświadczyła brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności.

Na problem związany z toksycznymi gryzakami z Chin zwracają uwagę od lat Amerykanie. Opisano kilka przypadków zatruć psów gryzakami pochodzącymi z Azji. Przyczyną chorób lub śmierci zwierząt było suszone mięso z kurczaka sprzedawane przez czołowego producenta karm dla zwierząt na świecie.

Nawet w Polsce zdecydowano o wycofaniu niektórych produktów ze skór ze sprzedażyNataliya_Nazarova{}123RF/PICSEL

Unikaj prasowanych kości z Chin

FSA przekazała, że lekarze weterynarii powinni zwracać uwagę, czy przyjmują psy, których dolegliwości mogą być powiązane z podawaniem podejrzanych przysmaków.

W związku z problemem, w niektórych krajach, takich jak Niemcy, Francja i Holandia, zdecydowano o wycofaniu niektórych produktów ze skór ze sprzedaży. W Polsce również podjęto działania w tej sprawie. Odnotowano pojedyncze przypadki zachorowań.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version