Sezon na prawdziwe polskie truskawki trwa w miesiącach letnich. Zazwyczaj zaczyna się w maju lub czerwcu i trwa do lipca-sierpnia. W sklepach są już truskawki z krajowych upraw, ale trzeba wiedzieć, że są to owoce szklarniowe. Na truskawki gruntowe musimy jeszcze poczekać. MTe szklarniowe można już dostać np. w sieci Biedronka, ale cena jest wysoka – wynosi aż 42 zł za kilogram.
Trik z szypułką. Tak poznasz, że truskawki są świeże
Bez względu jednak na to, skąd pochodzą kupowane przez nas owoce, będziemy chcieli, aby były one możliwie świeże, pachnące, soczyste i pełne smaku. Gdy kupujemy je bezpośrednio od rolnika lub u sprawdzonego, lokalnego sprzedawcy – wtedy raczej nie ma mowy o pomyłce. Ale jak sprawdzić świeżość i pochodzenie truskawek np. w supermarkecie?
Detal, na który warto zwrócić uwagę podczas kupowania truskawek zdradziła w mediach społecznościowych dziennikarka Katarzyna Bosacka. Jej zdaniem, oprócz oczywistych względów wizualnych, takich jak kolor owocu czy jego jędrność, powinniśmy zbadać również szypułki truskawek.
Dlaczego? Zdaniem znawców to właśnie po szypułce można poznać, jak długą drogę przebyła truskawka i jakiej jest świeżości. Jeżeli zielona część z małymi listkami będzie zwiędnięta i niesprężysta – wówczas prawdopodobnie mamy do czynienia z mało świeżymi owocami.
Szypułki w truskawkach, które przebyły do Polski długą drogę będą zwiędnięte. Wokół nich może być też widoczny biały lub zielony kolor – to znak, że owoce ostatnią fazę dojrzewania odbyły już w transporcie, a nie w naturalnych warunkachKarol Makurat/REPORTEREast News
Ale to niejedyny aspekt związany z szypułkami, na jaki powinniśmy zwrócić uwagę. Liczy się też kolor, jaki truskawka ma w jej okolicy. Biała barwa będzie oznaczać, że jest to owoc importowany, który dojrzewał w transporcie. Za to jeśli przy szypułce truskawka będzie naturalnie czerwona i nie będzie jasnej plamy – wówczas możemy podejrzewać, że to owoc z polskich, lokalnych upraw.
W przypadku truskawek niezawodnym narzędziem pozwalającym ocenić ich świeżość jest też oczywiście węch. Świeża truskawka będzie mieć naturalny, wyraźnie wyczuwalny aromat. Owoce z importu będą pachniały słabiej, a ich woń może wydawać się sztuczna.