
Spis treści:
-
Jakich suszonych grzybów używać do wigilijnych dań?
-
Co zawierają suszone grzyby? Mają mnóstwo prozdrowotnych składników
-
Jak przygotować suszone grzyby na święta?
Jakich suszonych grzybów używać do wigilijnych dań?
Dzięki suszonym grzybom możemy przygotować wiele rozmaitych dań również poza sezonem. Okazuje się jednak, że niektóre gatunki wspomnianych darów lasu okazują się lepsze, jeśli chodzi o przygotowywanie farszu do wigilijnych dań, takich jak pierogi czy uszka.
Jakie suszone grzyby najlepiej nadają się do świątecznych potraw? W tym przypadku najlepiej postawić na suszone podgrzybki oraz borowiki. Gatunki te charakteryzują się wspaniałym aromatem, który korzystnie wpływa na smak farszu. Wigilijne specjały przygotowane z ich udziałem z pewnością znikną z talerzy w ekspresowym tempie!
Co zawierają suszone grzyby? Mają mnóstwo prozdrowotnych składników
Po wysuszeniu, borowiki oraz podgrzybki zachowują większość cennych wartości odżywczych. Zawierają one witaminy (m.in. z grupy B, C, D czy E) i minerały, takie jak potas, fosfor czy magnez. Grzyby są szczególnie bogate w witaminy z grupy B, które stanowią ważne wsparcie, jeśli chodzi o działanie układu nerwowego czy układu krążenia.
Suszone grzyby są także dobrym źródłem błonnika, którego odpowiednia podaż jest ważna w kontekście prawidłowej pracy jelit. Związek ten poprawia ich perystaltykę, a ponadto zapewnia uczucie sytości, zapobiegając tym samym podjadaniu pomiędzy posiłkami. Ponadto błonnik stanowi pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych.
Jak przygotować suszone grzyby na święta?
Przed przygotowaniem farszu z suszonych grzybów, produkty te muszą zostać poddane moczeniu lub gotowaniu. Obróbka ta ma na celu przywrócenie im odpowiedniej miękkości.
Moczenie suszonych grzybów powinniśmy zacząć od ich dokładnego opłukania. W ten sposób pozbędziemy się drobinek piasku i innych zanieczyszczeń, które mogą przeszkadzać w jedzeniu. Po opłukaniu suszone grzyby umieszczamy w garnku lub większej misce, a następnie zalewamy je ciepłą wodą. Pozostawiamy je na około 2-3 godziny. Po tym czasie są gotowe do dalszych czynności związanych z przygotowywaniem farszu.
Suszone grzyby możemy również ugotować. Metoda ta jest zdecydowanie szybsza niż moczenie. Po oczyszczeniu grzybów z zabrudzeń należy umieścić je w garnku, zalać wodą i gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut na małym ogniu.

