Naukowcy przeprowadzili badanie, w którym zastosowano elastyczne programy dietetyczne. Udało się dzięki niemu ustalić, jakie dwa składniki są kluczowe dla skutecznego odchudzania.

— Elastyczność i personalizacja są kluczem do tworzenia programów, które prowadzą do sukcesu w odchudzaniu i utrzymaniu wagi — mówi prof. żywienia Manabu T. Nakamura.

22 osoby ukończyły zindywidualizowany program poprawy diety (iDip) i przeszły ponad dwuletnie sesje edukacji dietetycznej. Wszystkie uczyły się o kluczowych składnikach odżywczych, budowały umiejętności żywieniowe pod nadzorem naukowców z University of Illinois.

Uczestnicy byli zachęcani do ograniczenia spożycia kalorii do 1500 dziennie, znacznie mniej niż zalecane 2000-2500 kalorii. Powiedziano im, aby zwiększyli spożycie białka do ok. 80 g dziennie, a spożycie błonnika do ok. 20 g.

— Badania zdecydowanie sugerują, że zwiększenie spożycia białka i błonnika przy jednoczesnym zmniejszeniu kalorii jest niezbędne przy skuteczności diet odchudzających — powiedziała pierwsza autorka Mindy H. Lee, zarejestrowany dietetyk.

Białko pomaga organizmowi zachować masę mięśniową, co z kolei pomaga utrzymać lub poprawić metabolizm i osiągnąć trwałą utratę wagi. Tymczasem spożywanie większej ilości błonnika sprzyja uczuciu sytości i poprawia zdrowie jelit, ale nie przyczynia się do spożycia kalorii, ponieważ błonnik przechodzi przez organizm niestrawiony.

Po roku 41 proc. uczestników iDip zostało sklasyfikowanych jako osoby, które odniosły sukces, tracąc średnio 12,9 proc. masy ciała. Pozostali uczestnicy stracili średnio 2 proc. masy ciała.

Osoby, które straciły najwięcej na wadze, spożywały większe ilości białka i błonnika; naukowcy zidentyfikowali silną korelację, nawet od trzeciego miesiąca badania.

Podczas gdy szybka utrata masy ciała może prowadzić zarówno do utraty mięśni, jak i tkanki tłuszczowej, uczestnicy iDip, którzy stracili ponad 5 proc. swojej wagi początkowej (i prawdopodobnie spożywali więcej białka), stracili głównie komórki tłuszczowe — 78 proc. — i minimalnie masę mięśniową.

Wśród całej grupy, z której wszyscy byli zachęcani do zwiększenia spożycia białka, osoby na diecie straciły minimalną masę mięśniową, ale średnio 8 kg tłuszczu po sześciu miesiącach.

Oprócz spożycia białka i błonnika był jeszcze jeden czynnik, który znacząco przyczynił się do sukcesu w odchudzaniu. Osoby, u których zdiagnozowano depresję — siedmiu uczestników — straciły na wadze znacznie mniej niż osoby bez zaburzeń psychicznych: odpowiednio 2,4 proc. w porównaniu do 8,4 proc. Warunki zdrowotne inne niż depresja nie wydawały się mieć podobnego wpływu.

Profesor żywienia Manabu T. Nakamura powiedział, że kluczowy był również fakt, że iDip został zaprojektowany tak, aby był dostosowany do każdej osoby. Powiedział, że program pozwala dietetykom eksperymentować z dietą.

— Elastyczność i personalizacja są kluczem do tworzenia programów, które prowadzą do sukcesu w odchudzaniu i utrzymaniu wagi — powiedział prof. Nakamura. — Trwała zmiana diety, która różni się w zależności od osoby, musi zostać osiągnięta, aby utrzymać zdrową wagę.

Ogólnie rzecz biorąc, osoby stosujące dietę iDip pozbyły się średnio 15,2 kg tłuszczu i zmniejszyły obwód talii o 8,9 cm w ciągu 15 miesięcy, podejmując wcześniej co najmniej dwie próby utraty wagi przed rozpoczęciem programu.

Tekst opublikowany w amerykańskim „Newsweeku”. Tytuł, lead i śródtytuły od redakcji „Newsweek Polska”.

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version