Słyszałeś o diecie śródziemnomorskiej, ale co z jej kuzynką: dietą atlantycką? Od początku 2024 r. dieta atlantycka cieszy się ogromnym zainteresowaniem, bo użytkownicy TikToka i influencerzy podchwycili najnowszy trend. Czym jest dieta atlantycka i co mówi o niej nauka?

„Newsweek” rozmawiał o tym z ekspertami.

— Dieta atlantycka, pochodząca z północno-zachodniej Hiszpanii i północnej Portugalii, charakteryzuje się naciskiem na świeże, sezonowe i lokalnie pozyskiwane składniki — powiedziała Maria del Mar Calvo Malvar, specjalistka w dziedzinie medycyny laboratoryjnej w Klinicznym Szpitalu Uniwersyteckim w Santiago de Compostela w Hiszpanii.

— Podstawowe produkty obejmują owoce, warzywa, zwłaszcza warzywa z rodziny kapustnych, produkty pełnoziarniste (głównie chleb), rośliny strączkowe, ziemniaki, ryby i produkty mleczne, przy czym ryby i owoce morza są spożywane co najmniej 3 do 4 razy w tygodniu — powiedziała.

— Oliwa z oliwek jest podstawowym tłuszczem, a wino pije się zamiast piwa. W tej diecie preferowane jest gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie lub duszenie — stwierdziła. Dieta obejmuje również umiarkowane spożycie sera i ryb oraz ograniczone spożycie mięsa.

— W przeciwieństwie do diety śródziemnomorskiej, która również kładzie nacisk na świeże, sezonowe składniki i stosowanie oliwy z oliwek, dieta atlantycka charakteryzuje się innym wyborem warzyw i owoców, a także zróżnicowanym spożyciem zbóż — powiedziała Calvo Malvar.

— Warzywa kapustne, czyli brokuły, kapusta, jarmuż i inne zielone warzywa liściaste są spożywane w dużych ilościach w kuchni atlantyckiej. Spożycie ryb i nabiału jest wyższe w kuchni atlantyckiej niż w śródziemnomorskiej — podkreśliła.

Alberto Coelho, profesor chemii na Uniwersytecie w Santiago de Compostela, dodał, że rodzaje ryb spożywanych w diecie atlantyckiej również różnią się od tych spożywanych w tradycyjnej diecie śródziemnomorskiej.

— Zarówno dieta śródziemnomorska, jak i dieta atlantycka obejmują spożycie świeżych ryb i owoców morza, dieta atlantycka może kłaść większy nacisk na spożycie typowych atlantyckich owoców morza — powiedział Coelho w rozmowie z „Newsweekiem”.

— Biorąc pod uwagę dostęp do oceanu, dieta atlantycka zwykle obejmuje znaczną ilość świeżych ryb i owoców morza, takich jak łosoś, dorsz, sardynki, małże i krewetki. Chociaż ryby są główną częścią diety atlantyckiej, może ona również obejmować umiarkowane spożycie chudego mięsa, takiego jak drób i dziczyzna — dodał.

Skoro ustaliliśmy już, czym jest dieta atlantycka, to jakie są korzyści zdrowotne związane z tym sposobem odżywiania? — Główną korzyścią płynącą z diety atlantyckiej jest dobre samopoczucie i długowieczność — powiedział Coelho. Jak podkreślił „dowody wskazują na działanie przeciwnowotworowe i przeciwutleniające”.

Rzeczywiście, badanie przeprowadzone przez naukowców z Madrii, Porto i Harvardu, opublikowane w czasopiśmie BMC Medicine w 2021 r., wykazało, że przestrzeganie diety atlantyckiej u dorosłych w wieku powyżej 60 lat wiązało się z niższą śmiertelnością.

Badania wykazały, że dieta ta może również korzystnie wpływać na zdrowie metaboliczne. — W naszym najnowszym badaniu, udowodniliśmy, że w rodzinach stosujących dietę atlantycką zmniejszyło się ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego o jedną trzecią w grupie interwencyjnej w porównaniu z grupą kontrolną — zaznaczyła Calvo Malvar.

Jak tłumaczy, jest to „znaczące odkrycie”, bo zespół metaboliczny dotyka prawie 25 proc. populacji dorosłych na całym świecie, a jego diagnoza znacznie zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju chorób, takich jak cukrzyca typu 2, choroby sercowo-naczyniowe i choroby naczyniowo-mózgowe.

Czy to sprawia, że dieta atlantycka jest lepsza od śródziemnomorskiej? — Nie sprowadzałbym dyskursu do tego, czy jedna jest lepsza od drugiej — powiedział Coelho. Jego zdaniem obie diety są bardzo zdrowe.

Takiego samego zdania jest Calvo Malvar. Jak podkreśla, wiele zależy od tego, który wzorzec bardziej pasuje do populacji, w której żyjemy.

— Podstawowe zasady diety atlantyckiej oferują unikalne połączenie elastyczności smaków, sytości i przystępnej ceny, co czyni ją atrakcyjną opcją dla osób poszukujących zdrowych wyborów żywieniowych. Co więcej, jej tradycja kulinarna, charakteryzująca się pomysłowymi, ale prostymi daniami, dobrze nadaje się do ograniczeń czasowych dominujących w dzisiejszym zabieganym stylu życia— powiedziała.

Tekst opublikowany w amerykańskiej edycji „Newsweeka”. Tytuł, lead i skróty od redakcji „Newsweek Polska”

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version