Jedna popularna przyprawa kuchenna może stopić tkankę tłuszczową, jednocześnie zwiększając beztłuszczową masę mięśniową i metabolizm.

Kardamon jest używany w kuchni na całym świecie ze względu na swój ciepły, pikantny i lekko słodki profil. Jednak wielu z nas dodaje tę przyprawę tylko do dziwnych pierniczków lub ciasta dyniowego.

Jeśli jednak wyniki nowego badania przeprowadzonego przez Texas A&M University i National Institute of Health Sciences and Nutrition w Meksyku są wiarygodne, możemy zacząć dodawać więcej kardamonu do naszej diety.

— Odkryliśmy, że ta niewielka przyprawa może spalać kalorie i utrzymywać masę ciała— przekonuje w oświadczeniu prof. Luis Cisneros-Zevallos, wykładowca ogrodnictwa i nauk o żywności w Texas A&M.

W ramach badania, którego rezultaty opublikowane zostały w „International Journal of Molecular Sciences”, naukowcy przez 14 tygodni karmili myszy żywnością zawierającą 0, 3, 6 lub 12 proc. nasion kardamonu. W trakcie eksperymentu myszy karmione dietą bogatą w kardamon przybrały na wadze mniej niż grupa kontrolna, mimo że jadły nieco więcej. Wynikało to ze zmniejszenia zawartości tłuszczu w organizmie, wraz ze wzrostem beztłuszczowej masy mięśniowej.

Na poziomie biochemicznym spożycie kardamonu zwiększyło rozkład tłuszczów i zmniejszyło rozmiar złogów tłuszczowych, zapobiegając gromadzeniu się tłuszczu w tkankach. Okazało się również, że zwiększa stężenie mitochondriów w komórkach mięśniowych i wątrobie. Zwiększa to ogólny wydatek energetyczny komórki.

Naukowcy odkryli, że efekty te były spowodowane zmianami w mózgu, które kontrolują apetyt, wydatkowanie energii i magazynowanie tłuszczu.

Poprzednie badania wykazały, że kardamon ma dodatkowe właściwości przeciwzapalne, co sugeruje, że przyprawa ta może wspierać wiele aspektów naszego ogólnego stanu zdrowia.

— Istnieje szeroki wachlarz potencjalnych produktów zdrowotnych, w których może mieć zastosowanie kardamon i jego naturalnie występujące związki — powiedział Cisneros-Zevallos. — Nasiona kardamonu, z tą nową funkcjonalnością, mogą być wykorzystywane w różnych branżach, w tym w przemyśle sportowym, żywności funkcjonalnej i suplementach diety, aby sprzyjać produkcji zdrowszej żywności.

Ale ile kardamonu musimy zjeść, aby zobaczyć te korzystne efekty?

Autorzy badania twierdzą, że przeciętny dorosły musiałby spożywać co najmniej osiem do dziesięciu strąków kardamonu każdego dnia, co jest dużą ilością. Ponadto badanie zostało przeprowadzone tylko na myszach, więc nadal należy wykonać więcej pracy, aby ustalić, czy podobne wyniki można zaobserwować u ludzi.

Tekst opublikowany w amerykańskiej edycji „Newsweeka”. Tytuł, lead i skróty od redakcji „Newsweek Polska”.

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version