Czy można spowolnić proces starzenia się za pomocą herbaty? Naukowcy uważają, że tak.
Wiele czynników przyczynia się do starzenia się organizmu, a dieta jest jednym z nich. Spożywana przez nas żywność dostarcza niezbędne składniki odżywcze, które mogą wspierać mikrobiologiczną maszynerię naszego organizmu i pomagają nam żyć dłużej oraz zdrowiej.
Jednym z napojów, który wykazał obiecujące wyniki w tej dziedzinie, jest herbata.
Badania na zwierzętach sugerują, że polifenole — związki roślinne zawarte w herbacie, mogą zwiększać długość życia robaków, much i myszy. Z kolei badania na ludziach wykazały, że spożycie herbaty wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem różnych chorób związanych z wiekiem, w tym chorób serca, cukrzycy, demencji i raka. Jednak bardzo niewiele badań przeprowadzonych do tej pory dotyczyło związku między spożyciem herbaty a biologicznym starzeniem się.
W nowym badaniu, opublikowanym w czasopiśmie „The Lancet Regional Health — Western Pacific”, naukowcy z chińskiego Uniwersytetu Syczuańskiego starali się zbadać związek między długowiecznością a spożyciem herbaty. Do tych celów wykorzystali dane prawie 14 tys. uczestników w wieku od 30 do 79 lat.
Umiar przede wszystkim
Uczestników badania zapytano o liczbę filiżanek herbaty wypijanych każdego dnia. Oceniani byli pod kątem podstawowych biomarkerów wskazujących na starzenie się. Następnie poddano ich badaniom kontrolnym, które odbywały się od dwóch do czterech lat później.
Z danych wyłonił się oczywisty wzorzec — spożycie herbaty wiązało się z wolniejszym starzeniem biologicznym, szczególnie w przypadku osób pijących herbatę w umiarkowanych ilościach.
— Związek ten sugeruje, że spożywanie około trzech filiżanek herbaty lub od 6 do 8 gram liści herbaty dziennie może dać najbardziej widoczne korzyści przeciwstarzeniowe — piszą autorzy.
Oczywiście ta korelacja niekoniecznie oznacza związek przyczynowy, ale w herbacie znajduje się wiele cząsteczek, które mogą stać za potencjalnymi właściwościami przeciwstarzeniowymi. Herbata jest bogata w polifenole i przeciwutleniacze, które, jak się uważa, odgrywają rolę w zmniejszaniu stanu zapalnego, usuwaniu toksyn powstających w wyniku reakcji komórkowych i zwiększaniu regeneracji komórkowej.
Polifenole pełnią ważną funkcję we wspieraniu mikrobiomu jelitowego, co ma wpływ na metabolizm, odporność i funkcje poznawcze.
Potrzebne są jednak dalsze badania, aby potwierdzić, które cząsteczki mogą stać za efektem przeciwstarzeniowym. Badanie dostarcza jednak ekscytujących dowodów na to, że herbata może spowolnić proces starzenia się i potencjalnie obniżyć ryzyko chorób związanych z wiekiem.
Tekst opublikowany w amerykańskim „Newsweeku”. Tytuł, lead i śródtytuły od redakcji „Newsweek Polska”.