Air fryer stał się jednym z najpopularniejszych urządzeń kuchennych ostatnich lat. Dzięki tej technologii można przygotować zdrowe, smaczne potrawy z mniejszą ilością tłuszczu, zachowując pełnię smaku. O gotowaniu z użyciem air fryera i swoich ulubionych przepisach opowiada dietetyczka Paulina Szady.

Air fryer to nowoczesne urządzenie kuchenne, które umożliwia smażenie, pieczenie, grillowanie i duszenie potraw przy minimalnej ilości tłuszczu. Zasada działania air fryera opiera się na cyrkulacji gorącego powietrza, które równomiernie otacza jedzenie, zapewniając mu chrupiącą skórkę, a jednocześnie nie wymagając dużej ilości oleju. Dzięki temu urządzenie jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które pragną zredukować kaloryczność swoich potraw bez rezygnowania z ich smaku.

— Bardzo potrzebujemy rzuć, chrupać i w tym nam pomaga airfryer, bo daje nam tę chrupkość, która jest mega satysfakcjonująca. Jest coś takiego jak sytość sensorycznie specyficzna, jeżeli jemy nudny posiłek o jednej konsystencji to szybko się nim nudzimy. Istnieje wówczas większe prawdopodobieństwo na różnego rodzaju zachcianki i podjadanie. Tymczasem, im bardziej my sobie sensorycznie ten posiłek urozmaicimy, tym jest mniejsza szansa, że będziemy podjadać — zauważa dietetyczka Paulina Szady.

Różnorodność konsystencji powinna iść w parze z różnorodnością składników. — Nic nie działa tak źle na naszą dietę, jak właśnie brak urozmaicenia. W dobrze zbilansowanym posiłku powinny znaleźć się węglowodany, białka, tłuszcze, błonnik i coś, co będzie nas satysfakcjonowało, czyli na przykład wspomniana chrupkość — wyjaśnia ekspertka.

Wybór air fryera ma wiele zalet. Oto niektóre z najważniejszych korzyści płynących z jego użytkowania:

• Zachowanie wartości odżywczych – Mniejsze zużycie tłuszczu oraz szybszy czas gotowania sprawiają, że więcej witamin i minerałów zawartych w produktach pozostaje zachowanych.

• Szybkość i wygoda – air fryer jest szybki w użyciu. Potrawy przygotowują się w krótkim czasie, a urządzenie jest łatwe w obsłudze oraz czyszczeniu.

Dania z air fryera mogą być zdrowe, jeśli przygotujemy je w odpowiedni sposób. Air fryer umożliwia smażenie jedzenia z minimalną ilością tłuszczu, co znacząco obniża jego kaloryczność w porównaniu do tradycyjnego smażenia. Dzięki temu posiłki przygotowane w tym urządzeniu mogą być zdrowszą alternatywą dla klasycznych potraw smażonych na głębokim tłuszczu. — Air fryer to jest taki mały piekarnik. Wszystko, co robimy w piekarniku, to możemy zrobić w air fryerze, tylko szybciej. Warto zwracać uwagę na to, co przygotowujemy. Jeśli dodamy odpowiednią ilość tłuszczu do potrawy w air fryerze, danie będzie zarówno smaczne, jak i pożywne – podkreśla dietetyczka. Nie warto przesadzać z ilością oleju, ale też nie musimy go unikać za wszelką cenę. — W końcu pomaga we wchłanianiu witamin, a do tego dodaje smaku.

Zdrowotność potraw z air fryera zależy również od użytych składników. Wybierając jakościowe produkty, możemy przygotować posiłki pełne witamin i minerałów, które wspierają dobre samopoczucie i energię na co dzień. Air fryer to także świetny sposób na dodanie warzyw do swojej codziennej diety— dodaje.

Oto lista produktów, które świetnie sprawdzą się w air fryerze:

• Mięso – mięso, takie jak kurczak, indyk, czy wołowina, zyskuje na chrupkości, a przy tym pozostaje soczyste w środku.

• Ryby i owoce morza – kawałki ryb, takie jak łosoś czy dorsz, oraz owoce morza, takie jak krewetki, przygotowują się równomiernie w air fryerze.

• Warzywa – papryka, bakłażan, cukinia, marchewka, brokuły czy kalafior – wszystkie te warzywa można przygotować w air fryerze, by zachowały swoje wartości odżywcze i smak.

• Ziemniaki i bataty – smażenie ziemniaków w air fryerze to świetny sposób na przygotowanie frytek lub placków.

  1. Niezawodne muffiny

Składniki mokre:

• 1/2 szklanki oleju rzepakowego

• 2 bardzo dojrzałe banany

• 1 duże jabłko

• 2 jajka

Składniki suche:

• 1 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej

• 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika (same przyprawy, bez cukru, czy mąki w składzie)

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 1/2 łyżeczki sody

• 1 łyżka kakao

Dodatkowo:

• garść rodzynek

Przygotowanie:

Pokroić z owoce i zmiksować z resztą mokrych składników w blenderze kielichowym. Składniki suche wymieszać w misce i połączyć z mokrymi składniki z blendera. Wymieszać do połączenia i dodać rodzynki. Piec w formie na muffiny (wyjdzie ok. 12 szt.) ok. 17 minut w 170-180 stopniach (zależnie od programu).

2. Tost z serkiem wiejskim

Składniki:

• Ulubione pieczywo

• Serek wiejski

Przygotowanie:

Kromkę pieczywa wrzucić do air fryera na 3 minuty (dzięki temu nie rozmięknie), potem wyłożyć na pieczywo serek wiejski i opiekać jeszcze ok. 7 minut. Podawać z dużą porcją sałatki.

3. Suflet z serka wiejskiego

Składniki:

• 1 opakowanie serka wiejskiego

• 1 jajko

• 2 łyżki płatków owsianych

• słodzidło: odrobina cukru, miodu lub erytrytolu

• opcjonalnie: ekstrakt waniliowy

Przygotowanie:

Wszystko zmiksować i rozlać do 2 sporych kokilek lub kilku mniejszych (będzie rosnąć!). Piec w zależności od wielkości naczynek, ok. 15 min w 170 stopniach.

4. Hamburgery

Składniki:

• gotowe burgery mięsne lub wegetariańskie (lub zmieszane samodzielnie, np. 2:1 wołowina i wieprzowina + odrobina startego parmezanu + czarny pieprz + ew. zioła)

• bułki hamburgerowe

• ogórki konserwowe

• pomidor

• czerwona cebula

• sałata rzymska

• sos (mieszanka 1:1 majonez z jogurtem + odrobina musztardy + odrobina keczupu)

Przygotowanie:

Burgery wkładamy do airfryera i pieczemy (w zależności od wielkości) ok. 8 minut w 200 stopniach (przewracamy w połowie czasu pieczenia).

Na ostatnią minutę lub dwie dorzucamy przekrojone na pół bułki i ustawiamy opcję „roast”, aby dobrze je przypiec. W czasie pieczenia przygotowujemy sos i warzywa, a potem składamy wszystko razem.

5. Pieczone bataty z salsą

Składniki:

• bataty

• czarna fasola

• pokrojone w kostkę awokado

• kukurydza z puszki

• pokrojona czerwona cebula

• pokrojony pomidor

• sól

  • sok z limonki

Przygotowanie:

Bataty pieczemy w air fryerze przez 20 minut. W tym czasie przygotowujemy salsę z pozostałych składników. Upieczonego batata mieszamy widelcem, żeby spulchnić wnętrze. Wykładamy salsę oraz surówkę. Możemy dodać kiełki i polać sosem (np. zmiksowane awokado z jogurtem i kolendrą).

6. Sałatka z pieczonymi warzywami

Składniki:

• brukselka — kilka sztuk

• batat

• burak

• rukola

• garść orzechów włoskich

• mozzarella

Sposób przygotowania:

Warzywa kroimy w kostkę i wkładamy do koszyka air fryera. Pieczemy w 200°C przez 15-20 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia dorzucamy garść orzechów włoskich. W międzyczasie myjemy rukolę. Upieczone warzywa i orzechy układamy na rukoli, dodajemy kulkę mozzarelli, polewamy oliwą i przyprawiamy wedle uznania.

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version