Białka zawarte w niektórych produktach spożywczych mogą hamować rozwój nowotworów w jelicie cienkim. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez japońskich naukowców.

Pokarmy takie jak mleko, mięso, orzeszki ziemne, skorupiaki, chleb i jajka zdawały się ograniczać wzrost guzów w jelicie cienkim myszy. Badanie przeprowadzili naukowcy z RIKEN Center for Integrative Medical Sciences (IMS) — przetestowali oni wpływ trzech typów diet na rozwój nowotworu jelita.

Wszystkie te pokarmy zawierają antygeny: białka, które po spożyciu wywołują reakcję układu odpornościowego w jelitach i mogą powodować reakcje alergiczne u niektórych osób.

Naukowcy są zdania, że to właśnie ta odpowiedź immunologiczna może zapobiegać powstawaniu nowych guzów w jelicie cienkim.

„Nowotwory jelita cienkiego są znacznie rzadsze niż te w okrężnicy, ale ryzyko jest wyższe w przypadku występowania rodzinnej polipowatości gruczolakowatej” — powiedział w oświadczeniu główny badacz Hiroshi Ohno z RIKEN IMS.

Rodzinna polipowatość gruczolakowata (FAP) jest rzadkim schorzeniem, w przeszłości określanym jako zespół Gardnera, które może występować w rodzinie, prowadząc do powstawania wielu małych narośli w jelitach, które mogą zmienić się w zmiany nowotworowe, jeśli nie są leczone.

Badacze z RIKEN IMS przetestowali różne diety na myszach, które zostały genetycznie zmodyfikowane tak, aby rosły im guzy w jelicie cienkim i grubym.

Porównali oni „normalną” dietę z dietą wolną od antygenów — z której usunięto pokarmy zawierające antygeny, takie jak mleko — i odkryli, że myszy będące na normalnej diecie miały mniej guzów w jelicie cienkim niż myszy, które wraz z pokarmem nie otrzymywały antygenów.

Nie było jednak różnicy w przypadku guzów, które przetrwały w jelicie grubym u obu grup myszy.

Następnie naukowcy z RIKEN dodali mięso — które zawiera antygen zwany albuminą — myszom, które były na diecie bez antygenów, aby sprawdzić, czy to antygeny miały działanie przeciwnowotworowe.

Na tej diecie guzy jelita cienkiego u mysz wcześniej pozbawionych antygenów zostały stłumione, podobnie jak u mysz na normalnej diecie. Naukowcy doszli do wniosku, że to antygeny zawarte w tych pokarmach zdawały się hamować rozwój nowotworów w jelicie cienkim myszy.

Ale to nie wszystko. Trzy diety miały również wpływ na komórki odpornościowe w jelitach, zwane limfocytami T: ważny rodzaj białych krwinek, które pomagają układowi odpornościowemu zwalczać zarazki i choroby.

Myszy, które miały dietę całkowicie pozbawioną antygenów, miały znacznie mniej limfocytów T niż te, które były na diecie normalnej lub zawierającej albuminy, co sugeruje, że te pokarmy mogą aktywować odpowiedzi układu odpornościowego.

Naukowcy stwierdzili jednak, że potrzebne są dalsze badania, aby dokładnie ustalić, jaki mechanizm jest odpowiedzialny za wzrost lub spadek odporności.

Naukowiec zauważył, że jego badania mogą mieć wpływ na diety, które ludzie stosują w leczeniu objawów jelitowych.

W przypadku osób z ciężkimi postaciami schorzeń, takich jak zespół jelita drażliwego (IBS) lub choroba jelit (IBD), można zasugerować diety pomagające kontrolować objawy, w tym diety zmniejszające obecność pokarmów bogatych w antygeny, ponieważ mogą one powodować reakcje alergiczne lub zapalne.

Tekst opublikowany w amerykańskim „Newsweeku”. Tytuł, lead i śródtytuły od redakcji „Newsweek Polska”.

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version