Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, o wykryciu obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej sprzedawanej przez sieć sklepów Aldi. 

„Spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi” – czytamy w komunikacie GIS, który powołuje się na ocenę ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. 

Toksyna w mące pszennej. Szczegóły produktu

Ostrzeżenie dotyczy konkretnie mąki pszennej uniwersalnej typ 650, marki „Dobre plony”, sprzedawanej w opakowaniach po 1 kg. z kodem kreskowym 28005155, dostarczonym przez GOODMILLS POLSKA SP.Z O.O.

Produkt oznakowany jest datą minimalnej trwałości: 29.09.2025 oraz 30.09.2025. Jak podaje dystrybutor „w ramach ochrony prewencyjnej konsumentów artykuł wycofano ze sprzedaży” i poinformowano o tym organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

„Należność za zakupiony towar zostanie Państwu zwrócona, również w przypadku braku paragonu będącego dowodem dokonania zakupu. Produkt można zwracać do 03.03.2025 (włącznie) do sklepów Aldi” – czytamy w komunikacie. 

Zakażenie bakterią STEC. Czym zagraża?

„W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej opisanego produktu, należy skontaktować się z lekarzem” – podaje GIS.

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Ponadto obecność toksyny Shiga (STEC) w produktach spożywczych może być przyczyną krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności.

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version